Старі тополі перетворять "у катальповий рай" в Тернополі

Опубліковано в Новини 13.06.2017

В парку ім. Т.Шевченка сьогодні, 13 червня, видалятимуть п'ятдесятирічні тополі. Їх, в рамках екологічного вектору «Перетворимо тополину пісню у катальповий рай», замінять на молоді катальпи, інформують в управлінні ЖКГ.

Відповідні роботи проводитимуть поблизу острова “Чайка” на ділянці від дитячого майданчика до алеї в напрямкудо пам’ятника С. Бандери.

- До слова, “тополина пісня” цьогоріч особливо дошкулила тернополянам. Пух, якого було надзвичайно багато на вулицях міста, став справжнім випробуванням для людей, які страждають алергією. Він вважається одним з найбільш активних алергенів і доставляє людям безліч незручностей. Чому ж у Тернополі стільки тополь? У радянські часи дуже оперативно будували цілі мікрорайони і через брак посадкового матеріалу швидко озеленити ці бетонні джунглі могли тільки тополі. Крім того у швидкого зростання є і зворотна сторона. Пух це “побічний” продукт, якщо можна так висловитися. У тополі є жіночі і чоловічі рослини. Пух дають тільки жіночі рослини, тому в озелененні потрібно використовувати тільки чоловічі екземпляри. Для цього існують спеціальні сорти тополь. До мінусів можна віднести недовговічність і крихкість рослин, які 30-40 років вже треба прибирати, - зазначають в управлінні ЖКГ.

Відтак, на зміну старим тополям "прийдуть" катальпи. Ці дерева мають велике зелене листя і під час вегетації на них виростають довгі плоди, у формі стручків. Свою декоративність вони зберігають протягом усього сезону вегетації, а восени листя катальпи практично не жовтіє і скидає зелене листя при термічних показниках – нижче нуля.

 

До слова, єдина катальпа, що є в Україні під охороною, знаходиться на Тернопільщині. Це ботанічна пам’ятка природи місцевого значення “Чортківська катальпа”, яка росте у Чорткові, на вул. Шевченка, 23. Дерево має обіймище стовбура на висоті 0,5 м — 110 см, діаметр — 35 см, проекція крони з півночі на південь — 12 м, із заходу на схід — 10 м. Історія дерева невідома, воно єдине у Чорткові, має науково-пізнавальну та естетичну цінність. Перебуває у відані Чортківської міської ради.

Фото: з відкритих джерел.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

27.09.2024 soroka
З Тернопільщини передали антидронові рушниці для бійців штурмової бригади
Антидронові рушниці допомагають нашим воїнам знешкоджувати ворожі дрони, перешкоджають окупантам виявляти позиції українських військових. Перший…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3815.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.