На Теребовлянщині батьківський та учительський колективи бореться проти закриття школи

Опубліковано в Політика Автор  24.04.2018

Голова тернопільського УКРОПу Андрій Цибульський бореться проти закриття школи на Теребовлянщині. До очільника обласного осередку політичної партії «Українського об’єднання патріотів - УКРОП», депутата Тернопільської обласної ради Андрія Цибульського звернулись мешканці села Деренівка Теребовлянського району з проханням допомогти вирішити проблему місцевої школи.

Справа у тому, що через малу кількість учнів та бажання зекономити кошти на сесії сільради прийняли рішення закрити навчальний заклад, що в свою чергу приведе і до скорочення двох вчительських ставок. Натомість влада повинна забезпечити учнів автобусом, який возитиме їх у школу в сусідньому селі чи у Теребовлю.

- Батьки учнів занепокоєні і звернулись до мене як до депутата облради із проханням допомогти. Річ у тім, що по-перше, школа у Деренівці має лише перший ступінь. Тобто мова іде про учнів віком 6-8 років. Відповідно люди занепокоєні, хто відповідатиме за безпеку їхніх дітей, щоб вони в цілісності доїжджали у школу і назад до дому? По-друге, батьки розповіли, що у сусідніх селах школи вже закрили, а місцева влада не забезпечила нормального курсування шкільних автобусів. Вони поламались, їх з середини зими не можуть відремонтувати і діти замість того, щоб здобувати нормальну, якісну освіту, сидять вдома. Жителі Деренівки переживають, щоб подібна ситуація не склалась і у них, - пояснює Андрій Цибульський та зазначає, - в цілому я і сам не проти, щоб ненаповнені дітьми школи закривались. Однак влада повинна надати альтернативу, створити всі необхідні умови для того, щоб школярі могли і хотіли вчитись. На жаль, цього вона не робить, або ж – виконує це у поганій якості.

Укропівець також розповів, що третім нюансом є те, що в приміщенні школи функціонує і дитячий садочок. Тому, у разі закриття навчального закладу, зекономити кошти не вдасться, адже в будівлі й надалі утримуватиметься дошкільний навчальний заклад.

- Рішення закрити школу не дасть можливості зекономити велику суму грошей, адже в будівлі працюватиме садочок, який «тягнутиме» витрати на комунальні послуги, на зарплати працівникам тощо. За попередніми підрахунками скорочення двох посад, тобто закриття школи у рік дозволить заощадити близько 70-ти тисяч. Однак, натомість доведеться тратити кошти на придбання автобуса, на його утримання, на пальне. Крім того, виплачуватиметься зарплата і водієві. Тобто в місяць місцевий бюджет економитиме лише 3-4 тисячі, - зауважує Андрій Цибульський.

Укропівець додав, що допоможе мешканцям Деренівки вирішити таку проблему. На разі батьки учнів та вчителі закладу написали на його ім’я відповідне звернення, яке згодом Андрій Цибульський направить до голови облдержадміністрації та його заступників:

- Ми розглядатимемо це питання. Я намагатимусь допомогти, щоб школу поки не закривали. У разі її закриття потрібно буде домогтись якісних умов доїзду дітей як до навчального закладу, так і назад до дому. Потрібно забезпечити і нормальне фінансування такого шкільного автобусу. Адже учні повинні здобувати якісну освіту і не страждати від закриття школи.

30742195 1683772585035467 4565362648656379904 n

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

5.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.