Михайло Головко: «Податкова система потребує справжньої децентралізації, щоб наповнити місцеві бюджети коштами»

Опубліковано в Політика Автор  08.02.2018
Одним з головних надходжень має стати плата за землю, яка має становити близько 30-35% надходжень до місцевого бюджету. Якщо ж оцінювати землекористування, то його оподаткування не впливає на розвиток природоохорони.

Але тим не менше саме цей податок і його розмір можуть впливати на саму поведінку землекористувача. В умовах сучасної децентралізації земля відіграє ключовий важіль впливу на підприємця, адже вартість її оренди для підприємництва має становити більший розмір, аніж для іншої діяльності.

В системі впровадження децентралізації важливу роль серед місцевих податків може відігравати податок на багатство.

Тут необхідно оподаткувати: легкові автомобілі, вартість яких перевищує 1-1,5 млн. грн.; мотоцикли, вартість яких перевищує 350 тис. грн.; судна, літаки, вертольоти, вироби з дорогоцінних металів та дорогоцінного й каміння, вартість яких перевищує 200 тис. грн. Ставка податку повинна становити: для легкового автомобіля, мотоцикла, судна, літака, вертольота з розрахунку на календарний рік розмір 10 мінімальних заробітних плат за кожен агрегат; для виробів з дорогоцінних металів та дорогоцінного каміння у розмірі 5 відсотків від суми вартості. Податок повинен сплачуватися за місцем реєстрації об’єктів оподаткування і зараховується до відповідного місцевого бюджету.

Не менш важливим податком, що може наповнити місцеву казну є податок на будинки і квартири, вартість яких надзвичайно високою. Сьогодні чинні податкові пропозиції зводяться до оподаткування площі такого майна. Але насправді необхідно оподатковувати будинки і квартири, що мають високу вартість. За свої маєтки мають платити виключно олігархи і заможні підприємці. Для них така плата не буде надмірним фінансовим тягарем. Саме за таким принципом оподатковуються будівлі у більшості країнах Європі.

- Комплекс цих дій у сфері оподаткування надасть можливість збільшити надходження коштів до місцевих громад. Дозволить їм вирішувати нагальні проблеми з розвитку власної інфраструктури, будівництва і утеплення шкіл, встановлення і обладнання зупинок, - переконаний народний депутат України від ВО «Свобода» Михайло Головко.

- Окрім того, в податковій сфері заплутаність зборів теперішніх податків призводить до появи можливостей у махінаціях. «Так і по сьогодні держава, як у часи Януковича визначає вузьке коло тих підприємців, яким відшкодовують ПДВ реальними грішми. Менш наближенні до владних кіл підприємці можуть надіятися на державні облігації. А тим, які й зовсім не хочуть платити «відкати» зазвичай ПДВ не відшкодовують. Система відшкодування ПДВ побудована ще й так, що можна отримати більше, якщо ти «свій», – переконаний народний депутат України від ВО «Свобода» Михайло Головко. Як варіант замінити податок на додану вартість можна податком на продаж.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

28.04.2024 Катерина Шаблій
Які завдання може виконати бригада професійних вантажників?
Перевезення великогабаритних вантажів, хай то квартирний переїзд, транспортування промислового обладнання або доставка меблів - процес,…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3787.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.