Микола Люшняк: «Закон про приватизацію відновить роботу багатьох монополізованих галузей і підприємств!»

Опубліковано в Політика Автор  02.02.2018

Верховна рада прийняла закон про приватизацію держмайна №7066. Рішення було прийняте за засіданні Верховної ради 18 січня, повідомляє «Українська правда». «За» проголосували 266 депутатів, серед яких тернопільський нардеп Микола Люшняк.

- Відкриваються двері великій приватизації, - прокоментував Микола Люшняк. - Це позитивний крок як для нашого бізнесу, так і для іноземних наших партнерів. Ми відновимо діяльність цілих галузей економіки, які зараз перебувають у застійному стані. Механізми приватизації, прописані у законі, є абсолютно прозорими, і у подальшому дадуть змогу створити десятки тисяч робочих місць, створити умови для серйозного економічного зростання, що однозначно якісно позначиться на житті людей.

Прийняття цього законопроекту повинно прискорити і покращити процес продажу державного майна, а також зробити його прозорим.

Як зазначив парламентарій, Закон про приватизацію стане ще одним кроком для подолання корупції.

- Як би це прикро для багатьох не звучало, але більшість державних підприємств були і залишаються основною складовою корупційної системи, - продовжив Микола Люшняк. - В Україні зараз близько 3500 державних підприємств, більшість з яких - неприбуткові. Цілі галузі не могли розвиватися, банкрутіли і залишалися дотаційними. Для прикладу, у спиртовій чи галузі солевидобутку,  саме ДП є монополістами на ринку. Але у той же ж час, більшість державних підприємств залишалися у сфері впливу цілих політичних та олігархічних груп. Новий закон про приватизацію відрубає «щупальця» корупції, яку десятками років очолюють певні політики. Вони нажили свої мільйони та мільярди саме на зловживаннях на державних підприємствах та бюджетних грошах.

За словами парламентарів, даний законопроект відповідає повністю всім європейським стандартам, вводяться нові революційні підходи, які забезпечать прозорість приватизації в нашій країні. Відтепер приватизація буде регулюватися одним законом замість семи за нинішнім законодавством. Законопроект про приватизацію запроваджує два способи продажу - це аукціон і викуп об'єктів приватизації в тому разі, якщо на момент прийняття закону майно вже перебувало в оренді. Також встановлюється 11 місяців підготовки для об'єктів великої приватизації і 5 місяців для малої. Якщо вартість активів за останній рік перевищує 250 млн гривень - це великий об'єкт приватизації, який буде продаватися з залученням радника. Якщо менше - це мала приватизація, яка буде проходити виключно на електронних майданчиках.

Один з ключових моментів законопроекту - приватизація по англійського праву. До 1 січня 2021 року покупці об'єктів приватизації мають право вимагати укласти всі правові угоди в рамках права Англії і Уельсу. Окремим пунктом прописана заборона участі у приватизаційних процесах російських компаній.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3818.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.