Шахраї завдали жителям Тернопільщини збитків на більше, ніж півтора мільйона гривень

Опубліковано в Життя краю 30.05.2023

Від початку року працівниками поліції Тернопільської області зареєстровано понад 1000 кримінальних проваджень за фактом вчинення шахрайств. З них майже третину становлять шахрайства у кіберпросторі.

Про це під час пресконференції повідомила заступниця начальника слідчого управління ГУНП в Тернопільській області Оксана Цвігун.

–  Щодня до Єдиного реєстру досудових розслідувань дані про випадки шахрайства. В середньому це 10-15 кримінальних проваджень, як злочинів, так і проступків. Якщо порівнювати з минулим роком, то за приблизно той самий період було зареєстровано близько 200 кримінальних проваджень, а цьогоріч їх понад 1000, – інформує Оксана Цвігун. На сьогодні встановлено і доведено вину понад 70 осіб у вчиненні більше, ніж 200 кримінальних правопорушень за фактами шахрайства. До суду направлено близько 100 кримінальних проваджень.

Старший інспектор відділу протидії кіберзлочинам Роман Свірський розповів про випадки шахрайств, які зустрічаються найчастіше.

– Насамперед зараз досить частими є випадки шахрайства під час покупок у мережі. Шахраї намагаються привернути увагу акціями та цінами, значно нижчими ніж у конкурентів. Також багато випадків коли зловмисники діють під виглядом працівників банку. Наприклад ви часто користуєтеся своєю карточкою і до вас телефонує нібито банківський працівник, каже, що з вашої картки намагаються здійснити покупку в інтернет-магазині, просить підтвердити чи спростувати, що це робите ви, для цього вам потрібно назвати код з надісланого ним повідомлення, – розповідає Роман Свірський. – Також багато шахрайств під виглядом виплат під держави. Частішають й випадки, коли громадяни втрачають гроші, намагаючись придбати військову амуніцію або автомобіль для воїнів. Якщо раніше основним товаром продажу були дитячі речі та іграшки, то зараз шахраї користуються тим що люди купують шоломи та бронежилети.

Заступник начальника управління карного розшуку обласного управління Нацполіції Михайло Шмиглик розповідає, зловмисники намагаються маніпулювати емоційним станом жертви.

– Зараз також поширений вид шахрайств, коли людям дзвонять вночі та повідомляють, що близький родич потрапив в ДТП, в поліцію або полон. Шахраї постійно тримають людину на зв’язку, аби в стресовому стані вона погодилася на їхні умови. Тож вночі якщо телефонують невідомі,  потрібно взяти паузу і в першу чергу спробувати зателефонувати родичеві про якого йде мова або ще комусь з рідних, хто може вийти з ним на контакт, – каже Михайло Шмиглик.

Як боротися зі стресовим станом, коли зловмисники намагаються психологічно тиснути розповів начальник сектору психологічного забезпечення Нацполіції області Михайло Козюк.

– Пропоную найпростіші техніки подолання стресу: знайдіть навколо себе 4 предмети, огляньте їх, зосередьте на них свою увагу. Прислухайтеся до себе: що ви відчуваєте, які звуки та запахи вас оточують? Постукайте себе по передпліччі, щоб переключити увагу вже тоді починайте діалог, каже Михайло Козюк.

За словами Оксани Цвігун, станом на сьогодні шахраями вже завдано збитків жителям області на більше, ніж півтора мільйона гривень. З них правоохоронці вже змогли повернути понад 800 тисяч гривень.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

18.04.2024 soroka
Українська команда Тернопільщини відремонтувала три автівки для Сил спеціальних операцій
Волонтерський штаб «Українська команда» в Тернопільській області відремонтував Силам спеціальних операцій ЗСУ 3 автомобілі. Вони…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

MaPq8GwEnww.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.