На Тернопільщині збудують новий лемківський музей

Опубліковано в Життя краю 31.07.2019

Цієї п’ятниці на вихідні на Тернопільщині лунатимуть "Дзвони Лемківщини" – це розпочнеться ХХ Міжнародний фестиваль лемківської культури. Окрім фестивалю, відбудеться ще одна визначна подія будівництво лемківського музею"Lemko S.V.I.T.".

На заході, який відбудеться в урочищі Бичова м. Монастириська, можна буде відвідати святкову ярмарку, фотозону, побачити великі рухомі ляльки лемка і лемкині. Також можна потрапити й на дегустацію лемківських страв.

Як підмітила начальниця організаційного відділу апарату Тернопільської обласної державної адміністрації, покажуть і презентаційну виставку матеріалів щодо будівництва музею "Lemko S.V.I.T.".

—  Оскільки цього річ фестиваль буде ювілейним, ми почали готуватися до його проведення ще після попереднього святкування. Ми звернулися в Міністерство культури України з проханням надати фестивалю статус міжнародного. Відповідно, нас підтримали в цьому клопотанню. Нам також виділили в постійне користування приміщення під музей «Лемківське село», що сприятиме розвитку лемківської культури, традицій на території урочища Бичів. Після завершення фестивалю «Дзвони Лемківщини» розпочнемо будівництво лемківського музею"Lemko S.V.I.T.", —  наголосила Світлана Беспоповцева.

За словами організаторів фестивалю, під час «Дзвонів Лемківщини» із лемківським репертуаром виступатимуть 65 колективів та працюватиме понад 90 майстрів, які презентуватимуть різні види ремісництва та рукоділля.

—  Наша давня мрія – залишити слід на новій Батьківщині. На Тернопільщині проживає понад 200 000 переселенців, які були депортовані з Лемківщини. І нашою давньою мрією було побудувати музей. Ми багато років клопотали про виділення землі для зведення приміщення і цього річ нарешті почнуть роботу. Щодо фестивалю, то захід відбудеться в рамках 75-річчя депортації українського населення з Лемківщини. З цієї нагоди до нас приїдуть представники українських лемківських об’єднань з різних країн світу. Захід буде традиційний та включатиме: концертну програму, експозиції, містечка народних промислів та традиційної лемківської кухні, спортмістечка.  Також діятиме відпочинкова зона та локації від закладів громадського харчування. А ввечері відбудеться запалення ватри – символу нашого відродження, — поділився голова всеукраїнського товариства «Лемківщина» Олександр Венгринович.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

16.05.2024 soroka
Мер Києва Віталій Кличко терміново передав 150 fpv-дронів, квадрокоптери та системи РЕБ захисникам Вовчанська
Мер Києва Віталій Кличко відправив захисникам під Вовчанськ велику партію дронів та системи РЕБ. Невдовзі…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3777.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.