Влада проігнорувала збори мешканців будинків на Київській, де споруджують шкідливу котельню. У сторону активістів лунають погрози

Опубліковано в Проблемне 03.02.2017
Боротьба мешканців багатоповерхових будинків по вулицях Київській та 15 Квітня проти будівництва у середині густонаселеного району твердопаливної котельні може перерости у справжню війну.

Як стверджує одна з головних активістів Юлія Мамчак, невідомі особи у телефонному режимі погрожують їй та її дітям. Вимога – припинення акцій щодо заборони будівництва шкідливого об’єкту на Сонячному

Вчора, 2 лютого, ініціативна група мешканців будинків, що знаходяться поблизу котельні за адресою Київська, 3с, вкотре зібралися в очікуванні реагування влади на їх проблему. Котельню, яка знаходиться просто у спальному районі, хочуть перевести на тверде паливо, а точніше на торф’яні брикети. Це може спричини шкідливі викиди та екологічне забруднення.

Як повідомлялося раніше, за адресою вул. Київська, 3с, здійснюють реконструкцію котельні, яка стане твердопаливною. Втім, за інформацією людей, цей об’єкт принесе не економію, а лише дискомфорт і екологічну біду усім мешканцям. Таку ж котельню уже ввели в експлуатацію, знаходиться вона за адресою вул. Лесі Українки, 4. «Сусіди» цього об’єкту уже б’ють на сполох, адже від його роботи страждають усі – викиди у повітря стали неочікуваних «бонусом» до анонсованої владою економії.

Мешканці проводять уже не перші збори, проте цього разу вирішили усе задокументувати, аби з дотриманням усіх юридичних норм, звернутися до влади з вимогами. Так, активісти зафіксували протокол зборів, в якому вказали обрання голови. Ним став депутат облради від «УКРОПу» Андрій Цибульський, який представляє інтереси громади від початку виникнення проблеми.

Активісти за свою позицію сьогодні платять навіть безпекою. Одній із лідерів ініціативної групи,  пані Юлії Мамчак телефонували з прихованого номера і в розмові звучала фраза: "Будь обережніша,  бо твої діти під домом ходять". Проте активістка зауважує,  що її дітям і жити в цьому домі,  який незабаром може опинитися в центрі екологічної біди.

Варто зазначити, що запрошення на збори отримали та зареєстрували і в міській раді, і в комунальній службі, проте представників так і не дочекалися. Приїхав на зустріч лише начальник відділу державного архітектурно-будівельного контролю ТМР Горішній Михайло Васильович. Чиновник повідомив тернополянам, що згідно документів, реконструкція будови має другу категорію складності і її визначає сам проектант. Відповідно до цих категорій вимагають і дозволи, проте для третьої екологічних дозволів екологічних норм не передбачено.

- Експертиза проекту для третьої категорії складності проводиться тільки в розділі міцності і надійності, - говорить Михайло Горішній. – Якщо ви хочете, щоб ми здійснили інспекційний захід, в такому випадку ми керуємося 553 Постановою кабінету Міністрів, де в переліку підставою для перевірки є письмове звернення юридичних і фізичних осіб.

За результати зборів буде підготоване відповідне звернення до влади з вимогами надати документи з вичерпною інформацією про об’єкт та специфіку його роботи.

- Я спілкувався зі спеціалістами у цій галузі, які підтвердили, що викиди від спалювання торфу будуть надзвичайно шкідливими. Безумовно, споруджена на території труба, яка має невелику висоту, не зможе виводити ці викиди догори, і вони йтимуть просто у вікна, на дитячі майданчики і на дитячі садочки, які до речі, знаходяться поруч. Тому я як депутат триматиму на контролі ситуацію і спільно з активістами відстоюватиму позицію мешканців багатоповерхівок, - наголосив очільник фракції партії «УКРОП» в обласній раді, Андрій Цибульський.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3796.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.