«Дзвони Лемківщини» скликають на Тернопільщину гостей з усього світу

Опубліковано в Актуально 31.07.2018

Цими вихідними урочище «Бичова», що на Монастирищині, знову радо прийматиме гостей з різних куточків України та зарубіжжя на ХІХ Всеукраїнському фестивалі «Дзвони Лемківщини».

Цьогорічний традиційний захід, який триватиме упродовж трьох днів – 3-5 серпня, обіцяє чимало цікавого. Концерт народного хору імені Верьовки, запалювання малої ватрочки, урочиста хода учасників фестивалю містом, ніч лемківського кіно, виступи професійних та аматорських колективів з України та закордону – це та багато інших цікавих подій чекає на того, хто завітає на «Дзвони Лемківщини».

– Лемківський фестиваль уже давно вийшов за межі Тернопільщини. Маємо надію, що наступного року він отримає статус міжнародного. Цьогоріч участь у «Дзвонах Лемківщини» візьмуть участь 77 мистецьких колективів з різних регіонів України та закордону. Окрім цього, очікуємо більше ста гостей з іноземних країн. Також на фестивалі будуть представлені вироби більше 50-ти майстрів народної творчості. Цьогорічною новинкою буде польова експедиція «Спогад». Так, у рамках заходу діятиме локація, на якій проводитимуть аудіо- та відеозапис спогадів лемків, які пережили депортацію, або ж зберегли перекази про ті часи, – розповіла заступник голови Тернопільської ОДА Світлана Беспоповцева.

Організатори фестивалю зауважили, що творчі колективи, які виступатимуть на сцені, виконуватимуть переважно лемківські пісні.

– На цьогорічні «Дзвони Лемківщини» приїде танцювальний колектив з Канади, 45 людей з Польщі. Окрім цього, із Словаччини прибуде фольклорист Микола Мушинка, а також засновник одного із найбільших лемківських музеїв за кордоном Мирослав Сополига та інші не менш цікаві постаті, – зазначив голова Всеукраїнського товариства «Лемківщина» Олександр Венгринович.

Учасники фестивалю також матимуть змогу упродовж трьох днів відвідати Монастириський обласний комунальний музей лемківської культури і побуту.

– Ми виходимо за рамки лише концертної програми, бо розуміємо, що депортація лемків – важлива сторінка у нашій історії. Намагаємось документувати будь-які спогади про лемківську культуру, аби згодом відзняти документальний фільм. Звісно, це буде доволі складно. У перспективі плануємо виїзди в історичні місця та пошуки артефактів, – зауважив начальник управління культури ТОДА Григорій Шергей.

ПРОГРАМА XІХ Всеукраїнського фестивалю лемківської культури «Дзвони Лемківщини»

МОНАСТИРИСЬКА. ЛЕМКІВСЬКЕ СЕЛО.

3 серпня (п’ятниця)

9.00-18.00 – огляд експозиції Музею лемківської культури і побуту.

17.00-20.00 – концертна програма. Запалення малої ватрочки.

4 серпня (субота)

9.00-18.00 – огляд експозиції Музею лемківської культури і побуту.

11.00 – урочиста хода учасників фестивалю містом. Покладання квітів до пам’ятника Т.Г.Шевченку, Пам’ятного знаку депортації.

Лемківське село.

12.00 – огляд містечка народних промислів, традиційної лемківської кухні, експозицій у музейних приміщеннях.

13.00 – урочисте відкриття ХІХ Всеукраїнського фестивалю лемківської культури. Запалювання ватри. Театралізований літературно-музичний пролог.

14.30 – привітання керівників і представників державних і громадських установ та організацій України, області, району та міста.

15.00 – концертна програма.

15.30 – презентація книжок на лемківську тематику, тематичні конкурси, спортивні ігри та змагання.

19.00 – концерт Національного заслуженого академічного народного хору України імені Григорія Верьовки.

23.00 – молодіжна забава.

5 серпня (неділя)

9.00-18.00 – огляд експозиції Музею лемківської культури і побуту.

10.00 – Служба Божа біля каплички на Ватряному полі.

12.00 – концертна програма.

17.00 – урочисте закриття Фестивалю.

 

Головне фото: з відкритих джерел.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

04.05.2024 soroka
Кличко візьме участь у Саміті мерів європейських міст - говоритиме про підтримку європейських прагнень України
Мер Києва Віталій Кличко на запрошення мера Парижа Анн Ідальго візьме участь у Саміті мерів…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3777.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.