Весняний призов на Тернопільщині: майже 20 тисяч осіб викликають до військкоматів

Опубліковано в Актуально 06.03.2018

З 1 березня на Тернопільщині розпочався призов «Весна – 2018» на строкову військову службу до лав Збройних Сил України та інших військових формувань. Під час цьогорічного весняного призову планують викликати до військових комісаріатів області 19 853 особи, однак служити підуть лише 460. Про це сьогодні, 6 березня, розповіли на брифінгу у Тернопільському обласному військовому комісаріаті.

– З 1 березня 2018 року набрав чинності пункт 1 статті 3 Указу Президента України «Про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призові громадян України на строкову військову службу у 2018 році». Призову на строкову військову службу підлягають громадяни України чоловічої статі, які до дня відправлення у військові частини досягли 18-річного віку та не досягли 27-річного, але в Указі сказано, що відправці до війська підлягають громадяни, які досягли 20-річного віку. Основним завданням під час проведення чергового призову, як і раніше, є недопущення зниження якісної характеристики призовного ресурсу, який направляється для комплектування військ. Будуть комплектуватись військові частини Збройних Сил України, а також Національної гвардії, Державної служби транспорту, прикордонних військ, –  зазначив тимчасово виконуючий обов’язків військового комісара Тернопільського обласного військового комісара полковник Скумбрій Олександр Олександрович.

За словами голови обласної призовної комісії, заступника голови ТОДА Юрика Юрія Зеновійовича, надзвичайно важливо, щоб люди з Тернопільщини, яких призивають на строкову військову службу, відповідали низці нормативів: були здорові, мали патріотичну мотивацію, хотіли захищати свою країну.

– Призовники, яким надійшла повістка районного чи міського військового комісаріату на прибуття до призовної дільниці для проходження призовної комісії, зобов’язані прибути до пункту у строки, зазначені в повістці. У разі, якщо повістка за будь-яких обставин не надійшла, громадяни призовного віку зобов’язані з’явитися до призовної дільниці в десятиденний строк з дня початку відповідного чергового призову, визначеного Указом Президента України. Призовники, які до 10 березня не отримали повістку, повинні самостійно з’явитись у військовий комісаріат, де вони перебувають на військовому обліку, – наголосив виконуючий обов’язків військового комісара Тернопільського об'єднаного міського військового комісаріату Бойко Микола Пилипович.

Лікар, який організовує роботу медичного персоналу щодо медичного огляду громадян України, які підлягають призову, Іваськевич Дмитро Володимирович розповів, що медичний огляд призовників проводиться відповідно до Положення про військово-лікарську експертизу та медичний огляд в ЗСУ. Відповідно в Тернопільському об’єднаному військовому комісаріаті ці огляди здійснюються на призовній дільниці, де для кожного лікаря-спеціаліста відведено відповідне приміщення, яке оснащене всім необхідним для роботи обладнанням. У медичній комісії задіяні терапевт, хірург, окуліст, отоларинголог, психіатр, стоматолог, невропатолог.

– При призові на строкову службу призовник отримує грошову виплату в розмірі 3400 гривень. Під час проходження служби він повністю забезпечується одягом, харчуванням та місцем проживання. Також щомісяця призовнику виплачують до 250-ти гривень на додаткові потреби. Під час проходження військової служби йому гарантують збереження робочого місця, житла (кімнати у гуртожитку), права продовжити навчання. Після закінчення служби призовник має можливість відновитись на роботі, навчанні, де він був перебував призову. Якщо він був безробітним, то держава гарантує професійну та соціальну адаптацію, – пояснив голова міської призовної комісії, секретар Тернопільської міської ради Шумада Віктор Володимирович.

Також у тернопільському ОВК повідомили, що майже 40 000 призовників з Тернопільської області наразі перебувають у розшуку. 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

03.05.2024 soroka
Напередодні Великодня Володимир Болєщук відвідав воїнів-азовців
У передвеликодні дні Володимир Болєщук, перший заступник голови Тернопільської обласної ради, спільно з директоркою Благодійного…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3777.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.