У Тернополі активісти мітингують за доступне розмитнення закордонних автомобілів

Опубліковано в Актуально 06.09.2017

Під стінами Тернопільської обласної ради сьогодні, 6 вересня, активісти ВГО «Авто Євро Сила» та небайдужі громадяни влаштували акцію, основною вимогою якої є доступне розмитнення автомобілів для українців.

Проблема розмитнення іноземних автомобілів хвилює громадян вже не один рік. Невідповідність цін та якості на вітчизняному авторинку змушує українців купувати іноземних «залізних коней». Захмарні ціни на ввізне мито, акцизний збір, оформлення на митниці та ПДВ – все це не дає змоги громадянам користуватись імпортними машинами. 

У Тернополі член «Авто Євро Сила» Андрій Човган розповів, що аналогічна акція сьогодні триває у багатьох обласних центрах України. Людей зібралось не так багато, як би хотілось, але це пов’язано з тим, що все робилось дуже швидко.

- Місцева влада, на жаль, не впливає жодним чином на закони, які приймають у Верховній Раді. Ми робили автопробіг, писали різні звернення до міської ради, до обласної ради. Зараз наша ціль – щоб побачили, що ми є не тільки в Києві, але й всюди. Почуйте нас! Я є членом громадської організації відносно недавно. Сьогодні ми тут, бо наші керівники – в Києві. Цілі, які розділяються безпосередньо в цій акції, я знаю і можу коментувати. А рішення й наступні кроки, які буде приймати громадська організація у випадку, якщо нас не почують – поки не відомі, – зазначив пан Андрій.

Для того, аби розрахувати ймовірну вартість розмитнення українці можуть скористатись спеціальним онлайн-калькулятором. Користувач вводить необхідні дані про автомобіль, а програма визначає ймовірну суму, яку доведеться викласти за імпортне авто.

Окрім активістів, під стіни Тернопільської обласної ради прийшли й прості громадяни, яких не менше хвилює ця проблема.

- Я не є учасником громадської організації «Авто Євро Сила», але просто почув, що хлопці збираються, тому прийшов. Я розділяю їхню позицію, що стосується розмитнення машин. В мене є друг з яким я граю футбол, він родом з Зімбабве.  Так ось він собі придбав за 2500 доларів авто BMW 5 чи то в Литві, чи то в Польщі.  Машина хороша, здається з 2005-го року.  Їздить зараз нормально, ніхто його не чіпає. Я, наприклад, їжджу на «Ланосі», який купив за 4 000 доларів. Машина ламається щомісяця, бо користуюсь нею дуже часто. А той їздить собі спокійно на BMW 5. Тобто він почуває себе комфортніше, аніж я. Чи так має бути, чи не має бути – вирішувати вам. Я хлопців цілком підтримую. Думаю, кожному це цікаво, просто не кожен має таку позицію, що може прийти. Більшість людей, на жаль, любить на дивані посидіти послухати та підтримати, – розповів учасник акції Андрій Усик.

До слова, боротьба за скасування розмитнення машин розпочалась ще у 2010 році. Тоді тисячі громадян підписали електронну петицію, яку розглянув Президент. Хоч з того часу процедуру розмитнення повністю не скасували, однак помітні зрушення у цій сфері таки відбулись. 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

02.05.2024 soroka
Олександр Кацуба: Підтримувати українського виробника зараз — здоровий глузд
Пріоритетом державної політики щодо забезпечення Збройних сил має бути максимальне завантаження українського бізнесу військовим замовленням.…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

gGB9wzgvs24.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.