«Думаю, скоро ми побачимо другий ордер на арешт путіна», – адвокат Юрій Білоус (відео)

Опубліковано в Актуально 30.01.2024
 
Черговий випуск спільного проекту «Тернополян» та української тележурналістки Лесі Наконечної «Варто знати» уже зявився на каналі в YouTube.
 
Чому путін досі не сидить на лаві підсудних? Чи можливо притягнути керівництво рф до відповідальності? Як і коли? І чому міжнародний юридичний процес – це «гра в довгу»?
 
Про це та більше – в інтервʼю з Юрієм Білоусом – адвокатом, який займається захистом потерпілих від воєнних злочинів.
 
– Я проживав у Бучі, тому в перші дні війни боявся, щоб не прокинутися всередині окупації. Через кілька днів я покинув Бучу. Переїхавши у більш безпечне місце, почав створювати план, як документувати злочини рф проти українців. Думав, яким чином це робити. Почав використовувати інструмент, який раніше застосовував у своїй практиці. Це – опитування, яке проводиться за згодою людини. Її розповідь ми фіксуємо на відео. Це не сухий документ, у якому є 2-3 факти, там може бути багато важливої інформації, – розповів Юрій Білоус.
 
Воєнні злочини росіян адвокат документує ще з березня 2022 року. Каже, що частину українців депортували спершу на територію білорусі, а вже потім – у росію.
 
– білорусь – не просто територія для атак. Ця країна – співагресор. Там тримали українців, допитували, знущалися, а потім перезоли у російські в’язниці. Про це, чомусь, ми дуже рідко чуємо чи в ефірах телебачення, чи резолюціях, – підкреслив Юрій Білоус.
 
Також адвокат пояснив, яку насправді юридичну силу має ордер на арешт путіна.
 
– Це перший прецедент в історії, коли видають ордер на арешт чинного глави держави та члена Радбезу ООН. Думаю, що цей ордер не можна списати. Мабуть, ми побачимо другий ордер на арешт путіна за ракетні обстріли. І не тільки на нього, а й на герасимова, шойгу тощо. Майже сто років у світі вже нікого не судили за злочини агресії, але робота ведеться. Судити путіна можна хоч зараз, не треба чекати завершення війни, –підсумував Юрій Білоус.
 
Більше – у інтерв’ю.
 
 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3775.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.