Найвищими орденами Української Православної Церкви нагородив Філарет відомих тернополян (фото)

Опубліковано в Актуально 02.11.2016
Троє відомих тернополян Ігор Побер, Юрій Смакоуз та Іван Білик отримали з рук Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета найвищі нагороди Української православної церкви Київської патріархату – Ордени Христа Спасителя.

Нагадаємо, перше богослужіння у новозбудованому храмі святих мучеників Бориса та Гліба відбулося вчора, 30 жовтня. Освятив церкву Тернопільської єпархії Київського Патріархату та поблагословив на добрий початок духовної місії патріарх Київський Філарет, який напередодні прибув з візитом до Тернополя, пишуть Тернополяни.

Споруджували церкву більше року. Однак роботи щодо задуму та оформлення почали значно раніше. Після освячення храму святійший патріарх Філарет нагородив усіх, хто долучився до будівництва. Серед інших – нардеп Ігор Побер, депутат Тернопільської міської ради Юрій Смакоуз та екс-депутат міськради Іван Білик, які отримали найвищі нагороди православної церкви – ордени Христа Спасителя.

- Завдячуючи пану Ігорю, пану Юрію та пану Івану, із-за їхніх добрих справ фактично постав храм, – розповів настоятель храму св. мч Бориса і Гліба о. Руслан Притула. – Звичайно, коли до храму купували підсвічники, світильники, інші речі, допомагали й інші миряни. Всі частково прикладалися, але найбільшу лепту вклали цих троє людей. Вони, звичайно, не дуже хочуть то розголошувати, бо вони такі, що не люблять фотографуватися, вони такі люди, що більше люблять працювати. Може не скромно буде сказано, але якби не Ігор Побер, Юрій Смакоуз та Іван Білик, напевно, не було би цього прекрасного храму, який освятив патріарх Філарет. Церква їм дякує. І найбільше бачить Всевишній. За ту свою жертовність вони отримали ці ордени.

Про труднощі під час будівництва храму згадує нардеп Ігор Побер, який від самого початку підтримував ідею Української Православної Церкви Київського патріархату – збагатити Тернопіль величною святинею.

- Епопея навколо виділення землі під храм тягнеться багато років, десь з 2008 року, напевно, – згадує Ігор Побер. – Скільки було листів, судів, скандалів – сам Бог знає, що довелося пережити теперішньому настоятелю отцю Руслану. Але храм виріс. І велика подяка владиці Нестору, бо завдяки його жорсткій позиції (а всі події були ще за президентства Януковича) цей храм має можливість бути. Вчора Філарет також дякував усім працівникам, які і після роботи, і в сонце, і в дощ працювали, щоб храм завершити за короткий час, всього за рік. А ми, напевно, отримали ту відзнаку за те, що вистояли в цих перипетіях. В мене є багато нагород: і зі спортивних змагань, і відзнака міської ради, і багато інших. Але отримати фактично найвищу нагороду Української Православної Церкви – орден Христа Спасителя з рук святійшого Філарета  – це найбільша благодать, велика честь.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

28.04.2024 Катерина Шаблій
Які завдання може виконати бригада професійних вантажників?
Перевезення великогабаритних вантажів, хай то квартирний переїзд, транспортування промислового обладнання або доставка меблів - процес,…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3787.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.