УКРОП вимагає повернути українцям аналогове телебачення

Опубліковано в Політика Автор  04.09.2018
Народні депутати від УКРОПу Олександр Шевченко, Тарас Батенко, Віктор Шевченко, Ірина Констанкевич, Валентин Дідич та Олександр Дубінін вимагають повернути українцям аналогове телебачення та припинити обмежувати право людей на інформацію.

Про це йдеться у заяві партії, оприлюдненій 3 вересня.

В «Українському об’єднанні патріотів» нагадали, що в ніч на 1 вересня населення всієї України, за винятком територій, що межують з окупованим Кримом та зоною проведення ООС, відключили від аналогового ефірного мовлення. У Києві та Кіровоградській області це зробили ще 1 серпня.

«Ми вимагаємо невідкладно скасувати рішення, аж до моменту проведення вичерпного аналізу ситуації й розробки ефективного та поступового плану переходу на цифрове мовлення», – зауважили в УКРОПі.

У політсилі вважають, що припинення аналогового мовлення загрожує подальшому демократичному розвитку нашої держави. Відключення відбулося миттєво, без належного аналізу та підготовчого періоду, і найголовніше – з численними порушеннями прав українців.

«Йдеться про 2,5-3,5 мільйона осіб, які проживають у невеличких населених пунктах, не маючи достатньої кількості коштів, щоб перейти на альтернативний тип прийому. У них в одну мить відібрали конституційне право на інформацію», – констатували укропівці.

Складається враження, що таке миттєве позбавлення населення доступу до інформації вигідне тим, хто контролює цей процес.

«Ми впевнені, що такий крок є ще одним методом підготовки чинної влади до майбутніх виборів», – йдеться в заяві партії.

Крім того, цілковитий контроль над усім ефіром нашої країни отримав єдиний цифровий провайдер ТОВ «Зеонбуд», структура власності якого досі лишається темою журналістських розслідувань. За інформацією ЗМІ, принаймні половина компанії належить родині або ж близькому оточенню Януковича.

«Те, що держава свідомо віддала під контроль «Зеонбуду» весь цифровий ефір, наштовхує нас на питання – хто контролює її другу половину?» – поцікавилися в УКРОПі.

До того ж «Зеонбуд» не забезпечує повне покриття території України цифровим ефіром. Відсутність тюнерів Т2 стосується переважно невеличких населених пунктів, мешканців яких позбавили дешевої альтернативи доступу до українського контенту. Тим часом перехід на незакодований супутник дозволятиме дивитися російські канали з їхнім викривленим світоглядом і пропагандою.

«Ми не дозволимо, аби напередодні виборів в Україні серйозно обмежувалися свобода слова й доступ населення до інформації. Ми не дозволимо, аби цифровий ефір країни, яка де-факто перебуває у стані війни, був під контролем сумнівної компанії з непрозорою й навіть загрозливою структурою власності. Ми не дозволимо, аби в Україні рішення приймалися не за законом, а на догоду певним політичним силам, щоб ті мали більше шансів перемогти на виборах», – підкреслили в УКРОПі.

Як відомо, Україна підписала декларацію про перехід з аналогового на цифрове мовлення у грудні 2006 року. До сьогодні на «цифру» перейшли більшість країн ЄС, США, Канада, Японія, Австралія та інші. Втім, з часу підписання документа українська влада не забезпечила громадян іншими доступними засобами прийому телевізійного сигналу.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3796.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.