«Верховна Рада п’яти скликань не могла затвердити цей документ», - Микола Люшняк про прийнятий закон щодо трансплантації

Опубліковано в Політика Автор  18.05.2018
Цього закону українська медицина потребувала вже багато років – сьогодні зранку, 17 травня, Верховна Рада України проголосувала за законопроект, який дозволятиме трансплантувати органи.
Відтак у нашій країні вже через рік впроваджуватиметься система трансплантології. Крім того, законопроектом передбачено й створення Єдиної державної інформаційної системи трансплантації.
Як пояснив народний депутат з Тернопільщини від БПП Микола Люшняк, прийняття цього закону допоможе рятувати українські життя та скоротить витрати на лікування:
- Проголосований сьогодні закон є надзвичайно прогресивним. Наша країна потребувала його вже багато років. Верховна Рада п’яти скликань не могла прийняти цей законопроект. Останні зміни приймалися ще в 1999 році. Варто зауважити, що впродовж останніх років наша держава виділяла мільярди гривень на трансплантацію, яку проводили закордоном. Зокрема, у 2017 році з держбюджету виділили більше 500 мільйонів гривень. Тепер ж прийняті зміни дадуть можливість акумулювати ці кошти та спрямувати їх на вирішення інших нагальних проблем. Також прийняття закону збереже значно більше українських життів. Якщо подивитися на досвід найближчих країн-сусідів, то в Білорусі після прийняття подібного закону смертність хворих, які потребували трансплантації, скоротилася у 40 разів. Іншим позитивним моментом для людей стане й те, що затрати на лікування кожного хворого скоротяться у рази, а українські медики зможуть покращити свій професійний рівень, - зауважив Микола Люшняк.
Прийнятим законопроектом передбачено, що трансплантація буде безкоштовною. Винятком стане пересадка гемопоетичних стовбурових клітин. Також документ вносить поняття «презумпції незгоди»: вилучення органу для трансплантації можливе лише у разі письмової згоди, яку повнолітня дієздатна людина надає при житті. Цю згоду реєструватимуть у Єдиній державній інформаційній системі трансплантації, а відомості про неї відображатимуться у паспорт, або у водійських правах.
До слова, за законопроект «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині» (реєстраційний номер 2386-а-1) проголосувало 255 народних обранців. У дію він вступить через рік з дня його офіційного оприлюднення.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3768.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.