До Західноукраїнського національного університету завітала делегація з Польщі

Опубліковано в Соціум 10.05.2023
Днями Західноукраїнський національний університет відвідала іноземна делегація у межах проєкту «Студії публічної дипломатії 5.0».
 
До навчального закладу завітали: віцеспікерка Сейму Республіки Польща Малгожата Гошєвська, радниця віцеспікера Сейму Республіки Польща Мажена Ціхожевська, бургомістр району Беляни міста Варшава Гжегож Петручук, радниця головнокомандувача прикордонної служби Республіки Польща Уршуля Новіновська, працівник уряду району Беляни Патрик Утовка, експерт канцелярії Кабінету Міністрів Карол Зелінскі.
 
«З особливою вдячністю ми сприйняли вашу готовність відвідати наш університет. Весь український народ дякує полякам за вагомий внесок у зміцнення міжнародного авторитету України, розвиток міждержавного співробітництва, плідну громадську діяльність та багаторічну підтримку України і нашого народу у здійсненні незалежної внутрішньої і зовнішньої політики. Не зважаючи на те, що війна ще триває в Україні, але вже зараз ми, українці, думаємо про повоєнне відновлення держави»,– звернувся до іноземної делегації ректор Західноукраїнського національного університету Андрій Крисоватий.
 
Згодом відбулася робоча зустріч адміністрації університету із польською делегацією. Проректорка з науково-педагогічної роботи (міжнародна діяльність) Оксана Десятнюк розповіла про розвиток вищої освіти під час повномасштабної війни, співпрацю із польськими вишами.
 
«Дякуємо  Республіці Польща за багатовекторну підтримку України, адже в умовах повномасштабної російської агресії одним із найвідданіших союзників нашої держави виявилася саме Польща»,– зазначила Оксана Десятнюк.
 
Також віцеспікерка Сейму Республіки Польща Малгожата Гошєвська залишила запис у книзі почесних гостей ЗУНУ з побажаннями академічній спільноті. Також вона прочитала лекцію «Тристоронній регіональний альянс: Україна – Польща – Литва у контексті розширення ЄС».
 
Молодь разом із пані Малгожатою говорила про «Люблінський трикутник» – тристоронній регіональний альянс для політичного, економічного, культурного й соціального співробітництва між Литвою, Польщею та Україною, який заснований у липні 2020 року. Тристоронній формат базується на традиціях та історичних зв’язках трьох країн, його метою є зміцнення діалогу між країнами, підтримка інтеграції України в Європейський Союз та НАТО і спільна протидія російській агресії в Україні.
 
Тристороння співпраця у межах Люблінського трикутника закріплена у затвердженій в 2021 році Стратегії зовнішньополітичної діяльності України як один з важливих нових міжнародних форматів взаємодії України з країнами ЄС, що відображає нову проактивну зовнішню політику України та спрямований на створення поясу безпеки та процвітання для України та регіону між Балтійським і Чорним морями.
 
Розповідаючи студентам про співпрацю Польщі і України, спікерка наголосила, що Польща продовжуватиме підтримувати нашу країну.
 
«Ми намагаємося бути адвокатами України під час кожних зустрічей, форумів, конференцій. Важливо закінчити швидко цю війну і розуміти, що лише від кожного із нас залежить майбутнє!»  зауважила  Малгожата Гошєвська.
 
Модераторка зустрічі Оксана Стемковська поядкувала іноземній делегації за зустріч.
 
«Вже не одне десятиліття Польща має звання «адвоката» України у Європейському Союзі. Але якщо ще рік тому перспектива євроінтеграції нашої країни виглядала дуже віддаленою, то після початку повномасштабної війни, вона починає набувати досить чітких обрисів. Україна вже здобула статус кандидата на членство в ЄС і готова виконати своє «домашнє завдання». І в цьому питанні Польща може допомогти Україні «органічно інтегруватися» до ЄС»,  зазначила Оксана Стемковська.
 
Директорка ННІМВ ім. Б.Д. Гаврилишина Ірина Іващук розповіла гостям про проєкт «Студії публічної дипломатії 5.0» за сертифікатною програмою «Європейські студії: дипломатія, політика, право, економіка, комунікації».
 
«Студії публічної дипломатії – практико-орієнтований проєкт, який розпочав свою роботу у 2020 році. Він допомагає студентам розвинути професійні навички, отримати нові знання, а експертам – поділитися практичним досвідом. Серед наших спікерів є політики і дипломати, представники громадського сектору і бізнесу, аналітики і лідери думок. Такі зустрічі дають змогу учасникам систематизувати уже здобуті теоретичні знання, усвідомлено підійти до формування індивідуальної траєкторії професійного розвитку й особистісного кар’єрного зростання», – розповіла  Ірина Іващук.
 
На алеї Почесних гостей ЗУНУ делегація посадила дерево на знак дружніх відносин та подальшої співпраці.  
 
 
 
 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

18.05.2024 soroka
«УДАР Віталія Кличка» висловив солідарність з грузинським народом
Фракція партії «УДАР Віталія Кличка» висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3820.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.