Ігор Василів: Для розвитку громадського транспорту в містах хочуть спрямувати 200 млн євро, серед них – Тернопіль

Опубліковано в Соціум 17.12.2021
Народний депутат з Тернопільщини Ігор Василів розповів про результати засідання Комітету Верховної Ради України з питань транспорту та інфраструктури.

Він повідомив, що члени комітету розглянули та рекомендували Верховній Раді прийняти за основу та в цілому внесений Президентом України законопроєкт №0135 «Про ратифікацію Фінансової угоди "Міський громадський транспорт України ІІ" між Україною та Європейським інвестиційним банком», який передбачає залучення 200 млн євро для розвитку громадського транспорту в містах: Тернопіль, Сєвєродонецьк, Вінниця, Ужгород, Черкаси, Кременчук, Біла Церква, Мелітополь, Кам’янське, Хмельницький, Кривий Ріг, Дніпро, Луцьк, Запоріжжя, Львів, Полтава, Одеса, Чернівці.

– Ці кошти будуть спрямовані на оновлення парку трамваїв, тролейбусів, вагонів метрополітену, придбання електробусів, будівництво та реконструкцію трамвайних і тролейбусних ліній, заміну тягових підстанцій. Даний законопроєкт є продовженням спільного з Європейським інвестиційним банком та Європейським банком реконструкції та розвитку проєкту «Міський громадський транспорт України», який реалізується з 2017 року у містах: Київ, Харків, Львів, Тернопіль, Луцьк, Суми, Запоріжжя, Одеса, Миколаїв, Івано-Франківськ, Чернігів, – зазначив Ігор Василів.  

Політик підкреслив, що станом на початок минулого року 90% трамваїв та 68% тролейбусів в Україні вичерпали свій термін експлуатації, більше 25% трамвайних колій та 23% контактної мережі трамвайної і тролейбусної лінії не відповідали вимогам ПДР і правил експлуатації.

– Через скорочення кількості рухомого складу та його критичного фізичного зносу міський електротранспорт втрачає свої конкурентні переваги та поступово витісняється автомобільним транспортом (маршрутками). Наразі за кредитні кошти Європейського інвестиційного банку планується придбати майже 300 тролейбусів, 65 електробусів та десятки трамвайних вагонів. В результаті оновлення рухомого складу обсяг економії витрат на експлуатацію транспортних засобів очікується на рівні 200 млн грн щороку,– розповів Ігор Василів.  

Також на засіданні заслухали інформацію Голови Державної служби України з безпеки на транспорті щодо діяльності Укртрансбезпеки у 2021 році, зокрема щодо забезпечення безпеки на дорогах та безпеки дорожньої інфраструктури, функціонування WIM-комплексів автоматичного габаритно-вагового контролю, цифрової трансформації Укртрансбезпеки тощо. Ознайомились члени комітету  також з інформацію про резонансну ДТП, що трапилася 7 грудня на Чернігівщині, внаслідок якої загинуло 13 людей і шестеро отримали поранення.

– Наразі працює Урядова комісія з технічного розслідування обставин і причин даної ДТП – забезпечується збір та аналіз інформації, за результатами чого будуть зроблені відповідні висновки та рекомендації щодо недопущення таких випадків у майбутньому, – пояснив Ігор Василів.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

09.05.2024 soroka
На передову полетіли ще 15 «бойових пташок» DJI Mavic 3 Pro нашим єгерям» - Сергій Надал
Передали ще 15 квадрокоптерів DJI Mavic 3 Pro для наших Героїв з 71-ї окремої єгерської…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3764.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.