У Збаражі парламентарі, голови ОТГ та фахівці з туризму вирішували, як зберегти історико-культурну спадщину Тернопільщини

Опубліковано в Соціум 26.04.2021
У Збаразькому замку вчора, 22 квітня, відбувся круглий стіл з питань збереження історико-культурної спадщини та розвитку туризму в регіоні.

Участь в обговоренні взяли голови ОТГ Тернопільщини, депутати місцевих рад, народні обранці, представники облдержадміністрації та історико-архітектурних заповідників. Це – перша така зустріч на Тернопільщині, яка має на меті спільно розробити стратегію збереження та відновлення історичних місць краю та пам’яток архітектури.

Долучився до круглого столу народний депутат від «Слуги народу» Ігор Василів. Він відзначив, що величезна роль історико-культурної спадщини раніше недооцінювалася нашою державою, тому питання її збереження завжди відкладали. А ситуація є доволі критичною, адже більшість нерухомих пам’яток (80 %) потребують серйозних реставраційних робіт, а близько 30 % – знаходяться в аварійному стані.

– Тернопільська область справді багата на історичні та природні місця і пам’ятки: це і замки, і печери, і храми тощо. Збаразький замок, Вишнівецький замковий палац, Тернопільський замок, Скалатський замок, Чортківський замок та багато інших замків розташовано саме в нашій області. Почаївська Лавра - найбільша православна святиня на Західній Україні й друга, після Києво-Печерської лаври в Україні. Джуринський водоспад - найбільший водоспад рівнинної частини України. Його висота становить 16 метрів. Найбільша у світі гіпсова печера також знаходиться на Тернопільщині - це печера "Кришталева" з мінеральними джерелами у Кривчому. Загалом, в Тернопільській області є понад 6700(!) різноманітних пам'яток та об'єктів культурної спадщини. Це надзвичайно великий потенціал для розвитку туристичної галузі, а отже і наповнення бюджетів наших новостворених територіальних громад, – зазначив Ігор Василів.

Нардеп підкреслив важливість президентської програми «Велика реставрація» й наголосив на тому, що інвестиції у туризм працюватимуть на благо держави загалом.  

– Започаткована Президентом України Володимиром Зеленським програма «Велика реставрація», метою якої є відновлення об’єктів історико-культурної спадщини нашої країни, має зараз надзвичайно важливе значення. Адже це інвестиції в культуру та туризм, які роками працюватимуть на користь держави та наших громадян. То ж маємо тепер разом, фактично в турборежимі почати відновлювати наші пам'ятки історії, археології та архітектури, щоб вийти з пандемії коронавірусу значно туристично привабливішою країною. Дороги для цього в наступні декілька років також підготуємо, – розповів Ігор Василів.

Політик також додав, що зберегти та відновити історичні місця краю та пам’ятки архітектури можна лише спільними зусиллями центральної та місцевої влади. У такий спосіб вдасться зробити Тернопільщину привабливим регіоном для туристів й, відповідно, отримати кошти на розвиток громад.

– Вважаю, що подібні заходи потрібно проводити якомога частіше. Дуже змістовна дискусія вийшла, готовий приєднатись до напрацьованих ініціатив і допомагати як народний депутат та популяризувати культурні та археологічні пам'ятки нашої історії, – резюмував Василів.  

Прокоментувати:

СОЦІУМ

04.05.2024 soroka
Кличко візьме участь у Саміті мерів європейських міст - говоритиме про підтримку європейських прагнень України
Мер Києва Віталій Кличко на запрошення мера Парижа Анн Ідальго візьме участь у Саміті мерів…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3768.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.