«Реформа вторинної ланки залізними коліщатами трощить залишки державної медицини», – експерт «Громадянського Руху Хвиля» Вікторія Крамаренко

Опубліковано в Соціум 19.02.2020

Реформа вторинної ланки залізними коліщатами трощить залишки державної медицини. Більшість головних лікарів міста Києва звільнені з посад. Персоналу в лікарнях критично не вистачає.

Про це повідомила заступник головного лікаря з питань медсестринства Київської міської клінічної лікарні №2 "Опіковий центр", голова благодійного фонду «Крила перемоги» і засновниця унікального дитячого проекту «Веселка», член стратегічної експертної ради "Громадянського Руху Хвиля" Viktoriia Kramarenko.

– Важко коментувати складні та серйозні питання, які належним чином не коментують відповідальні органи. В країні існує законодавча база, яка регулює порядок дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій, до яких зокрема належать ОНІ (особливо небезпечні інфекції).

Останніми роками реформування галузі остаточно знищено епідеміологічну службу, лікарі епідеміологи, інфекціоністи, бактеріологи на сьогодні на вагу золота ( і це в час розгулу туберкульозу, гепатитів, інфекційних хвороб!). Тепер Центр Громадського Здоров‘я взяв на себе сміливість відповідати за здоров‘я громадян, точніше перебрав на себе важливі функції колишніх санітарних епідеміологічних служб.

На жаль, ситуація від цього не покращилась. Адже руйнувати просто, проте без належного державного фінансування відновити практично неможливо. Позаяк в основі будь-якої реформи є фінансова складова.

Щодо законодавчої бази по ОНІ. Відповідно до наказів та інструкцій МОЗ розроблені схеми взаємодії по реагуванню, є перелік госпітальних баз, куди у разі найменшої підозри необхідно звозити ймовірних хворих для обстеження та подальшого лікування. Я ніде не бачила чітко визначених вказівок щодо створення карантинних пунктів або баз, де можуть знаходитись або проходити карантин імовірно уражені люди. Наразі є проблеми з діагностикою nCov, із створенням запасів спеціалізованого сучасного захисного одягу, який відповідав би рівню безпеки ВООЗ.

Реформа вторинної ланки залізними коліщатами трощить залишки державної медицини. Більшість головних лікарів міста Києва звільнені з посад. Персоналу в лікарнях критично не вистачає.

На мій погляд, потрібно професійно організувати карантин, починаючи від спеціалізованого транспорту, спеціально навченого персоналу, який має бути забезпечений засобами індивідуального захисту, до професійних бригад інфекціоністів та профільного інфекційного закладу, де перебування хворих на карантині буде небезпечним та підконтрольним.

Створення такого закладу в короткий термін в наших умовах - питання питань. Ми не спроможні за тиждень збудувати інфекційну лікарню і приймати потік хворих, як це роблять у Китаї. У великому місті розміщувати наших громадян на карантин ризиковано. Тому доцільне створення закладу за межами міста, на базі існуючого, але з дотриманням усіх вимог та стандартів ВООЗ щодо ОНІ (особливо небезпечних інфекцій), - написала Вікторія Крамаренко. 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3820.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.