У Тернополі назріває будівельний скандал: сотні пайовиків ЖК «День і ніч» можуть залишитися без квартир

Опубліковано в Соціум 03.01.2020
У провулку Цегельному, 1, що на «Дружбі», вже понад рік швидкими темпами виростає багатоповерхівка – житловий комплекс «День і ніч» від «ЖБК “МЕРКУРІЙ ВЕСТ”».

Сотні пайовиків вкладають останні кревні гроші у нові квадратні метри, однак новосілля можуть відсвяткувати не всі.

Люди, які мріяли про тернопільське житло, навіть не підозрюють, що законність документів на зведення новобудови – під сумнівами.

На місці будівництва була тунельна піч двох власників

На місці, де зводять висотку, раніше була розташована тунельна піч, власниками якої є ФОП Ігор Прохоренков та ТОВ «Алігатор ІІ». Однак Прохоренков розпочав реконструкцію будівель під багатоквартирний житловий будинок без будь-яких погоджень співвласника – «Алігатор ІІ».

Справа у тому, що Ігор Прохоренков у 2001 році отримав у власність тунельну піч у Тернополі за адресою пров. Цегельний,1, загальною площею 1402, 70 кв. м. У листопаді 2005 року чоловік подарував частину печі, площею 484,20 кв. м, товариству «Алігатор ІІ». Таким чином у власності Прохоренкова залишилася лише частина тунельної печі, площею 964,20 кв.м.

У квітні 2018 року Прохоренков подав заяву на видачу містобудівних умов та обмежень для проектування об’єкта будівництва «Реконструкція власних будівель та споруд під багатоквартирний житловий будинок з вбудованими приміщеннями громадського призначення та житловим будинком спеціалізованого типу (гуртожиток) за адресою пров. Цегельний, 1, місто Тернопіль».

Так, у третьому кварталі 2018 року на місці усієї тунельної печі розпочали «реконструкцію власних будівель та споруд» під багатоповерхівку. Попри це, «Алігатор ІІ», як співвласник частини печі, будь-яких згод на реконструкцію не надавав.

Представник товариства «Алігатор ІІ» Віктор Борисов пояснює, посадові особи Управління державної архітектурно-будівельної інспекції у Тернопільській області не провели належної документальної перевірки, через це на місці майна його родини незаконно виросла багатоповерхівка.

– Ігор Прохоренков та «Аліагітор ІІ», яке я представляю, були співвласники тунельної печі ще з 2005 року. Попри це, Прохоренков просто зруйнував ту частину, яка належала нам та без необхідного дозволу розпочав будівництво багатоповерхового житлового будинку, а найбільше у цій ситуації вражає бездіяльність державної архітектурно-будівельної інспекції,– каже Віктор Борисов.

80416213 2813709078650696 8080553171501449216 n

Приховав інформацію про співвласника

Прохоренков подав заяву про видачу дозволу на виконання будівельних робіт (реконструкцію) до Відділу державного архітектурно-будівельного контролю Тернопільської міської ради, умисно приховуючи Договір дарування тунельної печі ТОВ «Алігатор ІІ», таким чином не надавши інформації про співвласника.

Сьогодні Віктор Борисов у господарському суді вимагає визнати недійсним та скасувати наказ управління містобудування, архітектури та кадастру Тернопільської міської ради № 114 від 13. 04. 2018, а також затверджені ним містобудівні умови та обмеження для проектування об’єкта будівництва, оскільки право його сім’ї на вільне володіння своїм майном порушено.

Віктор Борисов вимагає від замовника будівництва Ігоря Прохоренкова, підрядника – ПП «МЕРКУРІЙ ВЕСТ» та інвестора – Обслуговуючого кооперативу «ЖБК “МЕРКУРІЙ ВЕСТ”», які активно зводять багатоповерхівку на його власності, відновити порушене право.

Темпи будівництва пришвидшили

За інформацією зі стенду, розташованому на об’єкті так званої реконструкції, відомо, що термін здачі будівлі – IV квартал 2020 року. Однак «МЕРКУРІЙ ВЕСТ» вже збудував десять поверхів. Судячи з даних на сайті https://novostroyki.lun.ua саме десятий поверх є завершальним. Наразі на будівлі вже облаштовують риштування для утеплення фасаду, а отже, її можуть здати в експлуатацію раніше.

Віктор Борисов каже, наразі будівництво житлового комплексу пришвидшили, а це може призвести до того, що захистити його права буде нелегко, або взагалі неможливо.

– Останніми тижнями темпи будівництва значно пришвидшили. Мабуть, хочуть якнайскоріше здати об’єкт в експлуатацію. Після цього захистити свої права «Алігатор ІІ» практично не зможе, бо його територія стане власністю десятків сімей. Мені важливо відновити  право на власність, яке Прохоренков незаконно позбавив «Алігатор ІІ». Можливо, вирішення цієї справи попередить порушення прав звичайних громадян – пайовиків. Вони продовжують вкладати свої зароблені кошти у об’єкт будівництва, а навіть не підозрюють, що документи – сфальсифіковані,– пояснює Віктор Борисов.

80631190 447343762610790 5536140062028201984 n

За самоправство та службове підроблення – кримінал

Також ТОВ «Алігатор ІІ» також вимагає притягнути до кримінальної відповідальності посадових осіб відділу державного архітектурного будівельного контролю Тернопільської міської ради, а також Ігоря Прохоренкова за ст. 190 «Шахрайство», ст. 206-2 «Протиправне заволодіння майном підприємства, установи, організації», ст. 357 «Викрадення, привласнення, вимагання документів, штампів, печаток, заволодіння ними шляхом шахрайства чи зловживання службовим становищем або їх пошкодження», ст. 356 «Самоправство», ст. 364 «Зловживання владою або службовим становищем», ст. 366 «Службове підроблення» Кримінального кодексу України.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

18.05.2024 soroka
«УДАР Віталія Кличка» висловив солідарність з грузинським народом
Фракція партії «УДАР Віталія Кличка» висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3775.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.