Тернополянам: якщо діти кривдять домашню тваринку, не чекайте нічого хорошого

Опубліковано в Життя краю 13.09.2018

Жителям Тернопільщини варто знати, що діти не завжди можуть знайти спільну мову з домашнім улюбленцем, що негативно вплине на життя тваринки і навіть на дитяче.

Часто дитина звертається до батьків із проханням придбати для неї домашню тварину. Це може бути кішка, собака, папуга, рибки, кролики, щури або хто-небудь ще. Дорослим у свою чергу головне – зрозуміти, наскільки дитина психологічно готова бути другом для вихованця і здатна нести за нього відповідальність. Якщо малеча вміє любити і турбуватися про братів наших менших, то контакт із новим хвостатим чи пернатим товаришем піде дитині тільки нам користь.

Як поділився досвідом тернопільський зоопсихолог Сергій Клочко, нерідко в родині першою з’являється домашня тваринка, а потім народжується дитина. У такому випадку батькам потрібно більш уважно слідкувати за меншими членами родини, адже маленька дитина ще не вміє поводитися із домашньою тваринкою і може зробити їй боляче.

На жаль,  діти до 2,5-3 років ще керуються своїми рефлексами та хапають усе руками. Вони ще не вміють нічого тримати в руках, не вміють гладити тваринку. Саме тому необачний рух дитини може завдати шкоди тварині. Щоб діти не завдали болю та стресу улюбленцю, батьки повинні навчити малечу правильно поводитися з вихованцем. Деякі діти справді знущаються, б’ють  братів наших менших. Одна із причин такої жорстокості з боку дітей – напружені стосунки між батьками і дитиною, розлади в родині, — наголосив зоопсихолог.

Чоловік підмітив, що батькам варто своєю поведінкою виявляти любов і доброту до тварин. Якщо у вас є вдома тварини, намагайтеся правильно звертатися і пестити домашнього вихованця. Навіть якщо, наприклад, той же кіт або собака, щось «набешкетував», ніколи не заподіюйте йому шкоди у присутності дитини, аби не подавати малечі поганий приклад.

Якщо дитина чинить кривду тварині, наслідки контакту дітей і домашніх улюбленців можуть бути зовсім невтішними. Наприклад вулична тварина може захиститися від агресорів утечею, якщо побачить, відчує, що її хочуть скривдити.  У відповідь на агресію домашня тваринка посилатиме дорослим попереджувальні сигнали, адже вона живе не на вулиці й не матиме куди тікати. Ці жести тварин багато людей розцінюють так, ніби вихованець вибачається, хоча це не так. Якщо ж дорослі ці сигнали не зрозуміють, не нададуть їм значення, тварина при наступних виявах агресії щодо неї просто рятуватиме своє життя. Вона зможе подряпати, вкусити свого кривдника, — поділився пан Сергій.

Фахівець підмітив, що якщо батьки помічають у дітей старше трьох років агресивне ставлення до тварини, вони мають обов’язково звернутися до спеціаліста.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3776.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.