Тернополянам: стрес може призвести до порушень майже всіх систем організму

Опубліковано в Життя краю 02.09.2018

Небезпека стресу в сучасному світі турбує багатьох тернополян, ритм життя яких змушує перебувати в постійному русі. Для одних містян стресові ситуації можуть бути стимулом до подальших дій, а інші не знають, як уникнути нервових потрясінь, тим самим зменшити ступінь небезпеки стресу.

Навіть незначні симптоми стресу можуть мати негативний вплив на повсякденне життя тернополян. Це може проявлятися в дратівливості, безпідставних побоюваннях і страхах, що переростають в справжню агресивність, коли ситуація дуже запущена. Якщо організм людини постійно знаходиться під впливом нервового напруження, то можливе загострення хронічних недуг (наприклад, хвороб шлунка, кишечника або шкіри, а також серцево-судинних захворювань).

Небезпека стресу полягає ще і в тому, що людина в такому стані може почати палити або випивати. Спочатку все виглядає досить безневинно, але в подальшому це може призвести до зловживання і, відповідно, до погіршення здоров'я. Також деяким тернополянам властиво заїдати стрес, що призводить не просто до набору зайвої ваги, а до ожиріння.

За словами тернопільської практикуючої психологині, психотерапевтки, оргконсультантки Ольги Томченко, попри те, що стрес не часто позитивно впливає на наш організм, короткочасні хвилювання зазвичай приносять користь здоров’ю.

—  У сучасному суспільстві людина змушена стикатися з ситуаціями, які призводять до частого напруження. Саме тому і виникає стрес як захисний механізм – природна реакція організму на дію будь-яких сильних зовнішніх впливів. Ми можемо від будь-яких подій «зарядитися» стресом: біг,  катання на каруселі, враження від нового оточення. Такий стрес – приємний. Важливо насамперед, як ми вміємо протидіяти стресу, як ми відходимо від нього. Як не прикро, але деякі життєві обставини все ж змушують нас засмучуватися, почуватися негармонійно у цьому світі. Часто тиск із зовнішнього світу йде настільки сильний, що людина просто не в силі впоратися з усіма неприємними сюрпризами, випробуваннями. Людина в такому стані може почати палити або випивати, багато їсти, більше спати, сваритися з оточенням, —  розповіла пані Ольга.

Психотерапевтка підмітила, що той, хто усвідомив, чим небезпечний стрес, повинен спробувати змінити зовнішні обставини свого життя. Наприклад, поміняти роботу або коло спілкування, звернутися по допомогу до фахівця. І найголовніше - змінити своє ставлення до стресових ситуацій, навчитися стримувати емоційні пориви.

—  Я допомагаю різним людям, яких об’єднує одне – вони потрапляють у кризову ситуацію, з якої їм важко самотужки вибратися. Я детальніше вивчаю, яка конкретно допомога потрібна людям, що варто виправити, покращити пацієнтам. Коли ж людина впорається з усіма негараздами, їй уже не потрібна буде моя допомога, адже вона зможе самотужки крокувати вперед. Аби подолати стрес, людина може послуговуватися загальними рекомендаціями. Тільки варто пам’ятати, що кожен із нас є індивідом, який насамперед потребує допомоги іншого, тож не кожна порада може бути дієвою. Тому, на мою думку, найкращий спосіб зарадити негативним наслідкам від стресу – звернутися по допомогу до фахівця, —  наголосила психотерапевтка.

Пані Ольга підмітила, що чим раніше людина почне здійснювати профілактику стресу, тим швидше їй можна очікувати на позитивні результати.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3820.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.