Прадавнє село на Тернопільщині відсвяткувало своє 806-ліття

Опубліковано в Життя краю 16.07.2018

Доброю традицією для чернихівчан стало святкування Дня села у празник верховних апостолів Петра і Павла. Цьогоріч від першої писемної згадки про село Чернихів минуло 806 років. Урочистості, приурочені святу, тривали впродовж двох днів – 11-12 липня.

Дійства розпочались 11 липня прощею до Чернихівської чудотворної ікони Пресвятої Богородиці у місцевому храмі, яка відбулася за участю настоятеля церкви отця Володимира Бойчука та ще трьох священнослужителів. Більше сотні чернихівчан та гостей відвідали святу літургію, аби попросити здоров’я та миру для себе і своїх родин.

Наступного дня святкування також продовжилось богослужінням, а в післяобідню пору на площі перед Будинком культури відбувалась Велика розважальна програма для дітей та їхніх батьків.

Поки малеча розважалась на атракціонах, молодь брала участь у традиційному щорічному футбольному матчі за участі команд із довколишніх сіл. Так, першість у футбольному протистоянні виборола збірна із Чернихова.

Особливо цікавим для краян під час святкування Дня села було мистецьке дійство в Будинку культури. Упродовж багатьох років його режисером та ведучим є відомий уродженець села, письменник, заслужений діяч мистецтв України, кандидат історичних наук Олег Герман.

У концертній програмі взяли участь: народний аматорський хор Будинку культури села Чернихів, диригентом якого є сільський голова Богдан Татарин, танцювальний колектив «Веснянка» під керівництвом Лариси Лірської, заслужені артисти України Світлана Бабчук та Ірина Гречко, тернопільська співачка Наталка Вишиванка та її батько Іван Виспінський, оркестранти духового відділу Тернопільського обласного музичного училища імені Соломії Крушельницької та народні колективи зі Зборова. Також у приміщенні головного культурного осередку села діяла виставка майстрів народних ремесл.

– Чернихів – село із давньою історією та багатими традиціями, яке завжди було та залишається потужним осередком культури на Тернопільщині. Чернихівчани завше славляться своїми талантами, збагачують культуру та передають її своїм нащадкам. У той час, як багато сільських населених пунктів починають занепадати, ми відроджуємо традиції та намагаємось щороку відзначати День села. У такий спосіб ми об’єднуємо чернихівчан та гостей у велику і дружню родину, – зазначив чернихівський сільський голова Богдан Татарин.

Привітати чернихівчан зі святом приїхали гості – заступник міського голови Тернополя Володимир Дідич та начальник управління економіки, промисловості та праці Тетяна Корчак.

– Уже 15 років чернихівчани урочисто відзначають День села. Цьогорічне свято пройшло під дощем, але негода не завадила нам реалізувати розмаїту святкову програму. Сподіваємось, що проведення такого дійства буде продовжуватись і в наступні роки, адже до святкування Дня села долучаються багато творчих людей та щедрих меценатів, – зауважила директор Будинку культури села Чернихів Леся Вижиковська.

Фото: Олег Герман

Прокоментувати:

СОЦІУМ

18.05.2024 soroka
«УДАР Віталія Кличка» висловив солідарність з грузинським народом
Фракція партії «УДАР Віталія Кличка» висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

BRC6n2f9ZaU.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.