«Луна музеєм коляда»: у Тернопільському краєзнавчому музеї відбулось масштабне різдвяне дійство

Опубліковано в Життя краю 12.01.2018

Містерія різдвяного свята «Луна музеєм коляда» зібрала у Тернопільському обласному краєзнавчому мезеї» вчора, 11 січня, сотні тернополян.

Виступи вертепів, тематичні екскурсії, різдвяні майстер-класи із зав’язування жіночої хустки та намітки, виготовлення листівок, витинанок, поштових конвертів – саме на таких цікавих заходах мали змогу побувати відвідувачі музею. Супроводжували дійство колядки у виконанні гурту «Пшеничне перевесло».

– З року в рік український народ зустрічає славну звістку народження Ісуса Христа. Працівники Тернопільського обласного краєзнавчого музею також хочуть подарувати у цей період усім частинку свята. Ми підготували для наших гостей цікаві історії про те, як українці готувались до свят, як колядували та як одягались, –  розповідає заступник директора краєзнавчого музею Наталія Чеканова. – Цього року наш музей святкує 105-річчя із дня його заснування, тому багато подій приурочено цій даті. Відтепер у нас є інтерактивна дошка, де кожен відвідувач може залишити свої пропозиції та зауваження, запропонувати нові заходи, аби відвідувати наш заклад було ще цікавіше. 

Розпочалась свято на сходах музею виступом вертепу. Як розповіла завідувач відділу науково-просвітницької роботи краєзнавчого музею Наталія Українець, персонажів у вертепному дійстві поділяють на постійних та змінних. До перших відносять ангелів, українців, пастухів, а до останніх – Путіна, солдатів АТО та інших осіб, які підлаштовуються під нашу історію та побут.

– У давнину люди вірили, що колядники уособлюють душі померлих. Вони приходять до осель, аби привітати своїх родичів зі святами. За радянських часів слово «вертеп» взагалі вважали лайливим і часто вживали на позначення якогось балагану, шуму. Це слово старослов’янське і означає земляну печеру – місце, де народився Ісус Христос. Колись у таких місцях пастухи та ягнята ховались від негоди, – пояснила Наталія Українець.

У рамках заходу працівники музею також провели квест для дітей «Подорож різдвяною казкою», за результатами якого учасники отримали подарунки.

До слова, минулого року в Тернопільському обласному краєзнавчому музеї 14 січня проводили свято Маланки.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3688.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.