“Не відповідає постанові Кабміну” – представник Тернопільської обласної дитячої лікарні про об'єднання з перинатальним центром

Опубліковано в Життя краю 10.06.2023
Обєднання з перинатальним центром прокоментували представники Тернопільської обласної дитячої лікарні та Міністерства охорони здоровя України.
 
Голова Тернопільського осередку асоціації неонатологів України, головний експерт-неонатолог ТОВА та представник Тернопільської обласної дитячої лікарні Галина Павлишин каже, об'єднання двох надкластерних не відповідає чинними законодавчим документам.
 
– На сьогодні неонатальна допомога надається у двох лікувальних закладах: це обласний перинатальний центр і обласна дитяча лікарня, обидва є надкластерними, – говорить Галина Павлишин. — Відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 28 квітня 2023 року зазначається, що створення госпітальних округів  для забезпечення надання якісної допомоги населенню передбачає включення одного надкластерного закладу в об'єднання з іншими лікувальними установами. Об'єднання двох надкластерних не відповідає чинним документам, які ми сьогодні маємо.
 
Ще один фактор, який перешкоджає оперативній роботі медиків у  випадку об’єднання установ відстань між ними, каже Галина Павлишин.
 
– Відстань між двома лікувальними закладами складає понад 5 кілометрів.Тому про яку якість надання допомоги ми можемо говорити, якщо йде мова про транспортування новонародженої дитини?Перинатальний центр – це концентрація важкої екстрагенітальної, генітальної патології, відповідно і важких складних неонатальних випадків. Вважаю, що це питання потрібно детально вивчити, а об'єднання повинно відповідати чинній постанові Кабміну, – каже Галина Павлишин.
 
 
Цю ж позицію висловлює й менеджер медичних проєктів МОЗ Володимир Мітін. Він  був членом робочої групи у Міністерстві охорони здоров’я України займалася проєктами перинатальних центрів України.
 
– Відповідно до наказу вони перинатальних центрів в Україні було створено, як окремі заклади, які зараз отримують статус надкластерних, інша частина – перинатальні центри у складі обласних лікарень для дорослих. Єдиний заклад спроєктований у складі дитячої лікарні – Волинський обласний перинатальний центр, – каже Володимир Мітін. – Не можна об’єднати те що не об'єднується і роз'єднати те, що з'єднано. Це дуже складно і важко. Тому якраз Волинський перинатальний центр не є успішним прикладом функціонування перинатального центру в складі дитячої лікарні – адже він так був спроєктований від початку. Якби його проєктували окремо, то й результати були б іншими.
 
Володимир Мітін, зазначає, виходжування новонароджених і недоношених малюків – дуже складна справа.
– Якщо дитина важка, маловагова вона прив'язана до багатьох апаратів. Яким би не було обладнання в автомобілі, воно ніколи не піде на користь дитині, – говорить Володимир Мітін. – Якщо заклади розташовані на відстані 5 кілометрів, скажіть як керівник відділення зможе вирішити будь яке питання у керівника? Якби вони були розташовані поряд, як два корпуси, то не було б проблем. Дбати перш за все потрібно про немовлят.
 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3768.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.