У Тернополі матері дітей з інвалідністю вчилися танцювати душею

Опубліковано в Життя краю 17.08.2021

У суботу, 14 серпня, на Тернопільських «Єлісях» матері дітей з інвалідністю мали нагоду долучитися до майстер-класу з танцтерапії.

Захід під назвою «Танці для душі» організувала громадська організація "РУХ - ЖИТТЯ БЕЗ МЕЖ".

Голова ГО Олена Коваль каже, що метою зустрічі було дізнатися щось нове.

– Це було справжнім перезавантаженням для всіх, хто був  присутній, завдяки самому танцю. Він не був стандартним в багатьох уявленнях. Цей танець був по-справжньому для душі – кожна з нас сама створювала рухи, задавала темп. Завдяки ньому ми вчилися позбуватися негативної енергетики, яку довгий час тримали в собі, говорить Олена Коваль. – Для нас, в першу чергу, це було щось нове. Раніше ми вже проводили танцювальні заходи, але у суботу були присутні матері, які вперше танцювали на відкритому просторі. Жінки вчилися позбуватися дискомфорту з приводу того, що подумають інші, прислухатися до себе, свого внутрішнього стану.  Відповідно, в кожної індивідуально виходили ті рухи, які жінка відчувала в даний момент.

Відтворювати власні емоції у ритм музики тернополянок вчила психологиня та танцтерапевт Олена Галай.

– Це один з методів арт-терапії, яка передбачає взаємозв’язок між  тілом і мисленнєвими процесами. Власне, в танці ми можемо пропрацювати різні тілесні патерни, блоки та психологічні бар’єри. Мами діток з інвалідністю багато потерпають від стереотипів та патернів краси нав’язаних суспільством. Коли ми дозволяємо виникати руху у танцювальній імпровізації, то бачимо, що часто краса буває  в якихось потворних або не граційних рухах, – розповідає психологиня. – В танцтерапії немає композиції рухів. Люди вчаться відчувати себе, свої тілесні прояви. Дозволяти бути собі смішними, недоречними, красивими або не красивими. В танці жінка може собі дати волю будь-яким проявам емоцій та відчуттів.

Олена Коваль додає, що громадська організація "РУХ - ЖИТТЯ БЕЗ МЕЖ" планує проводити схожі заходи й в подальшому.

– Ми сподіваємося, що ця зустріч стане початком подібних майстер класів. Будемо дуже вдячні хореографам або людям, які працюють в таких напрямках як йога, медитація і захочуть мати досвід  робити з мамами діток з інвалідністю, – говорить голова ГО "РУХ - ЖИТТЯ БЕЗ МЕЖ". – Для мам такі заходи дуже важливі, адже левову частку свого часу ми проводимо з дітками. Нам важливо мати особистий час, бо ми повинні вміти зберегти себе, свою сутність. Є дитина, є мама і дуже часто ці поняття сприймають як одне ціле. Люди не уточнюють, що це дві окремі особистості. Всі ми розуміємо, що емоційний стан матері напряму впливає на почуття дитини, тож наше завдання це стан стабілізувати. Танцетерапія – дуже крута річ, яка демонструє справді хороші результати і ми на своєму прикладі в цьому переконалися.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

18.04.2024 soroka
Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів
Бійці 55 батальйону знищують московських окупантів за допомогою бомбардувальних дронів, які закуплені мерією Тернополя. На…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

BRC6n2f9ZaU.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.