Кому можна та не можна хурму, розповіла тернопільська дієтологиня

Опубліковано в Життя краю 08.12.2020

У багатьох тернополян зимова пора року асоціюється з сезоном цитрусових та хурми. Яскрава та солодка, хурма давно стала улюбленим фруктом не лише дітей а й дорослих. Окрім терпкувато-солодкого смаку цей фрукт має багато корисних властивостей проте, й мінусів у нього не менше.

Чим корисна  хурма та кому й чому не варто нею зловживати «Сорока» запитала у лікаря-терапевта та дієтолога Людмили Паламарчук.

– Хурма має вітаміни А, С і Е, які є природними антиоксидантами. Це означає, що вона буде сповільнювати процеси старіння, матиме протипухлинну дію і буде стимулювати імунну систему, – каже експерт.

Також за словами Людмили Паламарчук, хурма буде корисною людям з анемією та серцево-судинними захворюваннями.

– Вона містить більшу кількість заліза ніж та ж шипшина, тому тим хто страждає анемією варто звернути на неї увагу. До того ж цей фрукт містить йод і це теж актуально для нашого, західного регіону, тому, що ми є ендемічною гіперзоною по йододефіциту. Хурма зміцнює судини та запобігає окисленню холестерину тому можемо говорити, що вона буде корисною й  особам  з серцево-судинними захворюваннями. Оскільки в цьому фрукті є таніни і катехіни, хурма, як і зелений чай, має загальнотонізуючу дію  і бадьорить, тому вживати її перед сном не варто, бо це може спричинити безсоння, – говорить Людмила Паламарчук.

Проте, мінусів у хурми також не мало,  говорить дієтолог.

 – Хурма містить велику кількість глюкози і фруктози, тобто, її не варто вживати людям, які мають цукровий діабет, зайву вагу або ожиріння, в яких є інсулінорезистентність чи жировий гепатоз печінки чи навіть панкреатит. Крім того, таніни, які вона містить, в шлунково-кишковому тракті склеюють  частинки їжі і утворюють наче клейстер. У дітей вони можуть порушувати травлення і формувати комок, який важко переварюється. Також це може погіршити самопочуття людей, які мають гастрит або захворювання кишківника тому їм варто відмовитися від вживання хурми, – зазначає Людмила Паламарчук.

Дітям до трьох років хурмою ласувати не варто, проте трохи старших вгощати фруктом можна.

 – Маленьким діткам хурми краще не давати зовсім, трішки старшим їсти її можна, проте, контролюючи кількість. Наприклад, дітям десятирічного віку вже можна давати четвертинку хурми в день але обов’язково знімаючи шкірку.

Дорослим переїдати хурми також не можна. За словами лікаря дієтолога, з’їдати більше  200–250 грам хурми в день не варто.

фото з вільних джерел

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3811.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.