У Тернополі літні люди пізнавали себе через створення мандали

Опубліковано в Життя краю 11.08.2020

Курс тренінгів з арт-терапії під  назвою «Я – є» проводять у Тернопільському міському територіальному центрі соціального обслуговування населення.

Усього курс складається з десяти занять, кожне з яких має на меті допомогти людям літнього віку краще пізнати себе, навчитися самовиражатися та покращити свій психоемоційний стан, розповідає психолог терцентру Наталія Жученко.

– Арт-терапія – це дуже широка галузь яка має багато напрямків й деякі з них ми вже застосовували на заняттях. Зокрема були тренінги з ізотерапії, на якому ми багато малювали, та з лялько-терапії, під час якого працювали з внутрішніми ресурсами роблячи ляльку-мотанку, – каже Наталія Жученко. – Сьогодні заняття з мандала-терапії, яке називається «Наші глибини». Учасниці створять мандалу свого внутрішнього світу за допомогою інтуїтивного плетення. Суть у тому, що кольори вони будуть обирати, не бачачи їх. Потім ми будемо підбирати до них асоціації і плести мандалу.

Допомагає курс не лише зрозуміти себе але й вчить працювати в команді.

– Раніше я проводила окремі майстер-класи з арт-терапії. Тобто, була окрема тема і на заняття приходили усі охочі. Після цього вирішила створити цілий курс, щоб одні й ті ж люди пройшли стадії розвитку групи. Щоб вони вчилися не тільки самовиражатися а й відчувати групу, – говорить Наталія Жученко.

Розповідають про тренінги й учасниці. Кажуть, що арт-терапія сприяє не лише пізнанню себе а й покращенню відносин з рідними та друзями.

– Ці тренінги мені допомогли у стосунках з моїми дітьми. Я почала більше аналізувати свої та їхні дії. Завдяки заняттям я стала більш терплячою, – розповідає Лідія Цибульська.

Ще одна учасниця розповідає, що завдяки арт-терапії пізнала себе зовсім з іншої сторони.

– Мені дуже подобається психологія і цей курс порекомендувала б всім. Кожен урок нам приносить нові відчуття, знання, враження та емоції, – ділиться враженнями Любов Салова. – Тут ми пізнаємо самі себе. Я відкрила себе як іншу людину.

До слова, окрім занять з арт-терапії відвідувачі терцентру можуть відвідати заняття з йоги, фітнесу тощо.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3688.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.