Вибір "Франка": у Тернополі відкрили виставку пам'яті бійця батальйону "Донбас"

Опубліковано в Життя краю 06.08.2020

У Тернопільському обласному комунальному художньому музеї відкрили виставку під назвою: «Нью-Йорк – Іловайськ: вибір», присвячену пам’яті бійця батальйону “Донбас” Маркіяна Паславського «Франка» та шостій річниці  Іловайської трагедії.

Виставку було створено в Києві Національним музеєм Революції Гідності спільно з Музеєм української діаспори, представники яких й привезли її до Тернополя.

– Постать Марка Паславського є справді непересічною, бо він пішов захищати батьківщину своїх батьків. Він народився на Мангеттені, був успішною, багатою людиною, мав все в житті але він вирішив просто піти і захищати Україну. Така людина дійсно вартує уваги  – розповідає провідний науковий співробітник Музею української діаспори та куратор виставки Назар Розлуцький. – Тернопільщина є малою батьківщиною родини Маркіяна, зокрема, село Старе місто в Підгаєцькому районі. Там народилася його матір, Орися Гунчак, і звідти походить вся її родина.

На виставці були представлені численні світлини і деякі особисті речі Маркіяна, які були передані його родичами та бойовими побратимами.

 – Частина з цих речей, належить до американського періоду його життя. Є експонати пов’язані з Революцією гідності.  Він їх отримав їх на Майдані і відправив до Сполучених Штатів маючи на меті показати там, що таке Майдан, – каже Назар Розлуцький.

На відкриття прийшли родичі Маркіяна Паславського та представник його побратима Вадима Гайдіна, «Майстра», які поділилися спогадами про героя.

– Маркіян дуже любив свою родину. Завжди, коли проїжджав купував презенти своїм племінникам. Але найбільше любив маму. Вона для нього була святою. Завжди намагався зробити все щоб вона могла приїхати до нього, – згадує родичка бійця Зеновія Наконечна. – Зараз його мати і вся наша сім'я гордиться тим, що в у нас була така патріотична людина, яка стільки зробила для України.

Виставку можна буде переглянути до 30-го серпня.

До слова, Маркіян Паславський  народився 1959 році в  українсько-американській родині на Мангеттені в Нью-Йорку. Він закінчив військову академію світу West Point, отримав чин лейтенанта і служив в 75-му полку рейнджерів який покинув в ранзі майора. У 1990-х роках, коли Україна здобула незалежність, він переїхав сюди. Був активним учасником Помаранчевої революції та Революції гідності. Коли на сході України розпочалася війна, Маркіян Паславський прийняв українське громадянство та приєднався до  батальйону “Донбас”. Загинув під час боїв за Іловайськ 19 серпня 2014 року у віці 55 років. Посмертно нагороджений орденом Данила Галицького та вшанований відзнакою «Народний Герой України».

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

6.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.