Силянки талановитої мешканки Тернопільщини додадуть чарівності будь-якій модниці

Опубліковано в Життя краю 25.09.2019

Теплі круглі пацьорочки м’яко лягають в долоні мешканки Борщова на Тернопільщині Галина Канюка. За своє життя жінка близько 25 років виготовляє різноманітні рукотвори з бісеру, серед який чільне місце посідають гердани (вони ж силянки).

Гердан – народна прикраса, яку жінка плете з бісеру, створюючи по всьому виробу український етнічний орнамент, що нагадує вишивку. Украса на шию являє собою вузьку стрічку з вив'язані на ній бісером різноманітними візерунками. Серед робіт умілиці поширені геометричні та квіткові орнаменти.

Як розповіла талановита жінка гердан, який інакше називають як силянки, плетінка, герданка або герданік, виконується з різнокольорових намистин, що нанизуються на нитку або волосінь.

—  Поза всяких сумнівів ця народна прикраса відмінно доповнює національний український костюм. Оскільки зараз модно поєднувати етнічні елементи з повсякденним одягом, гердан дуже затребуваний серед молоді, він чудово гармонує з сучасними нарядами. Гердани доречно вдягати разом з вишиванкою – сукнею, сорочкою. Їх гарно носити із звичайною сукнею або класичною блузою. Або ж просто до однотонного одягу. Так, ви урізноманітните свій вигляд та додасте «незвичайної родзинки» до образу. Час від часу я одягаю свої гердани, щоби люди роздивилися, як виглядає виріб на людині. Виготовляю ці прикраси на замовлення, залежно від смаків людини. Часом замовники просять замінити кольори, додати якісь орнаменти. У мене вдома зберігається близько 20 різних силянок. Орнаменти на них – переважно традиційні народні. Геометричні. Зустрічаються витвори й зі сучасними узорами. Продовжую збагачувати свою герданну колекцію новими рукотворами, —  поділилася пані Галина.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

09.05.2024 soroka
На передову полетіли ще 15 «бойових пташок» DJI Mavic 3 Pro нашим єгерям» - Сергій Надал
Передали ще 15 квадрокоптерів DJI Mavic 3 Pro для наших Героїв з 71-ї окремої єгерської…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3787.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.