У Тернополі безкоштовно обстежать родимки через ризик раку

Опубліковано в Новини 21.04.2016

Вже увосьме на Тернопільщині відбудеться всеукраїнський «День меланоми» в рамках програми Euromelanoma.

Захід проходитиме у п’ятницю, 22 квітня, по всій Україні за підтримки МОЗ України та Української асоціації лікарів-дерматовенерологів і косметологів. Генеральним партнером є La Roche-Posay. З нагоди Всеукраїнського Дня боротьби з меланомою в рамках дії всесвітньої програми Euromelanoma, саме в цей день вкотре в обласних диспансерах проводитимуть скринінгове обстеження та консультування пацієнтів з новоутворами шкіри, зокрема у Тернопільському обласному клінічному шкірно-венерологічному диспансері з 9.00 до 15.00 год., а також у Тернопільському обласному клінічному онкологічному диспансері з 9.00 до 14.00 год.

Проте, слід зауважити, що, власне, безкоштовне обстеження на предмет виявлення злоякісних новоутворів шкіри здійснюється лікарем-дерматоонкологом шкірно-венерологічного диспансеру постійно у прийомні дні (вівторок і четвер) з 15.30 до 19.00 год.

Як повідомила прес-служба управління охорони здоров’я ТОДА завідуюча диспансерним відділом КУТОР «Тернопільський обласний клінічний шкірно-венерологічний диспансер», кандидат медичних наук Тетяна Шкробот, «проблема раку шкіри залишається актуальною як в Україні, так і в усьому світі та вимагає поліпшення ранньої діагностики, а також створення сучасних діагностично-лікувальних алгоритмів та профілактики даної групи злоякісних новоутворень і розробки освітніх програм для населення країни».

- Програма Euromelanoma, учасниками якої є понад двадцять країн, - продовжила Тетяна Степанівна - спрямована на підвищення рівня обізнаності населення про ознаки переродження родимки в меланому, ранньому та активному виявленні попередників злоякісної пухлини, в першу чергу, диспластичних невусів, при необхідності виділення пацієнтів з наявністю таких новоутворень в «групу ризику» з постійним динамічним спостереженням та в результаті – зменшення смертності від меланоми. Всеєвропейська кампанія профілактики онкозахворювань шкіри, основним завданням якої є надання інформації кожній людині про способи запобігання розвитку раку шкіри, ранню діагностику та лікування цієї недуги.

Медик повідомила, що «за останні роки відзначається значне зростання захворюваності на меланому. В країнах Євросоюзу цей показник складає 9 випадків на 100 тис. населення в рік. В Україні – 5,5 випадків на 100 тис. населення в рік. Кількість смертельних випадків складає 2,7 випадків на 100 тис. в рік». 

Про те, що «меланома займає друге місце серед злоякісних пухлин у жінок, а шосте – чоловіків» Тетяна Шкробот повідомила, демонструючи фото зображення видів меланоми. 

- Меланома часто вражає молодих людей: 18% захворюваності на меланому припадає на людей у віці 15 – 39 років. 

Дерматовенеролог акцентувала увагу на тому, що успіх у проведенні масових оглядів населення залежить таки від проінформованості населення та медичної громадськості про проведення даної акції.

Традиційно в реалізації акції беруть участь лікарі бюджетних і приватних лікувальних установ, з якими попередньо проводяться тематичні тренінги. Огляди підозрілих новоутворів проводяться за допомогою сучасних дерматоскопів.

- Практично всі люди мають родимки, поява нових родимок є нормальним процесом – зазначила насамкінець Тетяна Степанівна, - але чим більша їх кількість, тим вищий ризик розвитку меланоми. Тривожними симптомами появи меланоми є свербіж в області родимої плями, зміна кольору родимої плямии або ж зміна розміру родимої плями, можлива кровотеча з неї тощо. Обстеження абсолютно безболісне. Тому закликаємо населення долучитись до акції та запрошуємо зробити безкоштовне скринінгове обстеження на предмет виявлення новоутворів шкіри.

 

Довідково
Меланома – злоякісна пухлина шкіри, яка розвивається з пігментних клітин шкіри. Найчастіше розвивається з пігментного невуса (рідної плями) при його травмуванні або надмірному опромінені. Це один з найбільш злоякісних видів пухлин так як дуже швидко метастазує спочатку в лімфавузли, а потім в інші органи.
Дерматоскопія – неінвазивний метод дослідження, який дозволяє візуалізувати структури епідермісу і сосочкового шару шкіри, які невидимі для неозброєного ока. 
Дерматоскопія є методом ранньої діагностики меланоми шкіри, яке збільшує діагностичну точність при оцінці пігментних новоутворень шкіри і меланоми більш ніж на 40 % , а чутливість і специфічність на 6% і 19%.
Найбільш значимі ознаки переродження невуса в меланому:
ущільнення невуса, асиметричне збільшення однієї з його ділянок;
будь-яка зміна пігментації, як у бік більш інтенсивного кольору, так і у бік його ослаблення;
зміна поверхні невуса;
виникнення навколо невуса синюшного або червонувато-фіолетового обідка
зникнення шкірного малюнка і поява блискучої поверхні;
поява лусочок, темних кірочок, мокнення або виразки на поверхні невуса, кровоточивість;
зміна розмірів новоутвору.

Прес-служба УОЗ ТОДА, 
фото – Світлани Гуменної

Прокоментувати:

СОЦІУМ

09.05.2024 soroka
Віталій Кличко: Валерію Залужному та Ліні Костенко присвоєно звання почесних громадян міста Києва
Київська міська рада на сьогоднішньому засіданні проголосувала за присвоєння звання Почесний громадянин міста Києва колишньому…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3815.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.