Василь Семенюк: «Цього року ми чекаємо в Зарваниці прочан зі всіх областей України та світу й понад 300 священників»

Опубліковано в Новини 06.07.2017

 Владики Тернопільської єпархії 4 липня провели прес-конференцію на тему цьогорічної прощі у Зарваниці та закликали тернополян приєднатися до даного Загальнонаціонального літургійного дійства.

В мирі, любові та спільній молитві високоповажні владики Тернопільської єпархії – Митрополит Тернопільсько-Зборівський УГКЦ Василь (Семенюк), голова Комісії у справах молоді УГКЦ в Тернопільській області о. Орест Павлінський, синкел з питань стратегії і розвитку УГКЦ Тернопільсько-Зборівської архиєпархії о. Віталій Козак,  закликали тернополян приєднатися 15-16 липня до Загальнонаціональної прощі до Зарваниці.

-  Проща до Зарваниці цьогоріч приурочена також і до 125-ліття з дня народження величного Патріарха Йосифа Сліпого, яке відзначаємо в Україні на державному рівні.  Крім того, 29 червня виповнюється 150 років з часу коронації Зарваницької чудотворної ікони Пресвятої Богородиці. На прощу вже зголосилися люди з усіх областей України, які доїжджатимуть до нас транспортом. Піша проща буде йти з Ходорова, Івано-Франківська, Коломиї, Хмельницького, Кам'янця-Подільського. Дорогі брати і сестри, не будьте байдужими, прийдіть на спільну молитву. Я закликаю всіх, кому не байдужа доля України, пожертвувати ці два дні на молитву в духовному центрі.  Цього року ми чекаємо в Зарваниці прочан зі всіх областей України та світу (переважно молодь) й понад 300 священників, – розповів Василь (Семенюк).  

Митрополит також наголосив на тому, що серед високоповажних гостей Зарваниця очікує: предстоятеля УГКЦ Святослава Шевчука, префекта Конгрегації для Східних Церков кардинала Леонардо Сандрі, архієпископа Римо-католицької церкви з Хорватії Івана Делчіча.

На важливому значенні паломництва в житті праведних мирян та меті цьогорічної прощі до найбільшого духовного центру України – Зарваниці, наголосив синкел Віталій Козак.

-  Сьогодні ми можемо для себе визначити, що саме проща показує нам живу практикуючу віру. Від самого початку зародження християнства людина повинна відбувати паломництво. Якщо нині ми є практикуючими християнами, то в нашому житті також важливе місце повинна посідати і проща. Паломництво має колосальний вплив на нашу релігію, адже воно скріплює віру. Ця проща є найбільшою загальнонаціональною, вона традиційно збирає максимальну кількість паломників. Люди, які належать до різних парафіяльних спільнот, сходяться разом, творячи одне спільне діло, переслідуючи одну й ту саму парафіяльну мету, об’єднавши в одне ціле всі молитви, - наголосив отець Віталій Козак.

Основні рекомендації для паломників відносно того, у що варто одягнутися для зручності пересування та які речі потрібно взяти з собою в дорогу надав на прес-конференіції отець Орест Павлінський.

-  Ми розпочинаємо піший похід зі Служби Божої, яка буде проводитися 14 липня в Архикатедральному соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці в Тернополі. Після святої літургії, яка розпочнеться в 7:00 ранку, на площі перед катедрою біля пам’ятника Данила Галицького буде відбуватися формування груп по 30 людей. Відповідно, після формування груп, ми будемо організовувати колону. Речі людей везтимуться транспортом, а колона вирушає з Тернополя приблизно о 9:00 ранку. По дорозі плануємо зробити традиційні зустрічі з парафіянами та представниками громад у селах  Мишковичах і  Микулинцях. Ночуватимемо у Струсові в чудовому санаторії, а на другий день з 6:00 ранку ми вирушаємо до Тернополя, - зазначив Орест Павлінський.

Голова комісії також наголосив на тому, що прочани повинні одягнути в дорогу зручний одяг та взуття. Кожен повинен взяти з собою особистий посуд – чашку, миску та ложку. Одноразовий посуд церква мирянам не виділятиме через те, що стоїть на захисті довкілля. Мати з собою потрібно обов’язково і вервицю, а молитвеники священнослужителі видаватимуть прочанам. Також отець попросив громадян мати з собою спальний килимок, по можливості намет, для зручності ночівлі в дорозі. Дорогою до Зарваниці прочан супроводжуватиме поліція та медики.

 

Анна Семенків

Прокоментувати:

СОЦІУМ

02.05.2024 soroka
Олександр Кацуба: Підтримувати українського виробника зараз — здоровий глузд
Пріоритетом державної політики щодо забезпечення Збройних сил має бути максимальне завантаження українського бізнесу військовим замовленням.…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3810.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.