Наскільки мешканцям Тернопільщини перепаде на горіхи за вирощування маку?

Опубліковано в Новини 13.06.2017

Покаранням може стати як штраф, так і ув'язнення.

Близько десяти фактів вирощування "снодійного маку" та коноплі виявили оперативники підрозділу протидії наркозлочинності УКПГУНП в Тернопільській області, зазначили у відділі комунікацій ГУНП у Тернопільській області.

В Україні триває спецоперація «Мак-2017». Вона розпочалася 25 травня. За словами начальника підрозділу протидії наркозлочинності в області Михайла Димиди, впродовж першого тижня працівники поліції проводили роз'яснювальні роботи з мешканцями краю та власниками підприємств щодо посівів маку та коноплі. Вони ще раз нагадали населенню про законодавчі заборони на таке городництво.

А уже 1 червня розпочався практичний етап спецоперації. Її мета - виявлення та знищення незаконних посівів нарковмісних рослин маку і конопель, перекриття усталених каналів надходження наркотичних засобів від виробника до споживача та притягнення порушників до відповідальності.

Михайло Димида нагадує, що відповідно до частини 1 статті 310 (Посів або вирощування снотворного маку чи конопель) ККУ незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку в кількості від 100 до 500 рослин чи конопель у кількості від 10 до 50 рослин караються штрафом від 1700 до 8500 гривень, або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років.

Відповідно до статті 106-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, незаконні посів та вирощування снотворного маку до 100 рослин чи до 10 рослин конопель грозять штрафом до 1700 гривень з конфіскацією незаконно вирощуваних нарковмісних рослин.

Оперативники нагадують, що керівники підприємств, на території яких з'являються самосіви снодійного маку та конопель, також відповідатимуть перед законом. І їхнє завдання - самостійно знищувати ці рослини. 

Право вирощувати нарковмісні рослини мають лише юридичні особи, які для цього повинні отримати спеціальні дозволи. На території Тернопільської області такий дозвіл має лише одне підприємство, але воно вирощуванням ні маку, ні конопель не займається.

Правоохоронці просять жителів міста і області про будь-які факти нелегальних посівів снодійного маку чи конопель повідомляти до відповідних територіальних відділків поліції або на лінію «102».

Прокоментувати:

СОЦІУМ

22.10.2024 soroka
Тернопільська прокуратура: Будинок Інвалідів чи кузня Параолімпійців? 
Уявіть собі: ви проходите повз величну будівлю прокуратури в Тернополі. Але щось не так. Над…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3764.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.