Мар’яна Савка у Тернополі розповіла про горизонти

Опубліковано в Новини 18.05.2017

Наше життя, діяльність, на думку редактора «Видавництва Старого Лева» Мар’яни Савки, це шлях до горизонту. І чим більші цілі ми ставимо, тим далі за горизонт заходимо. Таку тезу вона озвучила під час зустрічі з прихильниками на фестивалі «Ї» 13 травня.

Про ідеї та стратегії видавничої справи Мар’яна Савка ділилася з власного досвіду. Найцікавіші тези розмови пані Мар’яни нижче:

  • «Інколи треба робити дивовижні, нестандартні для себе кроки. Зрештою, почати «Видавництво Старого Лева» – це був в певному сенсі крок відчаю і безвиході, бо це було дуже давно, це був початок 2000-х років, один із період стагнації нашого суспільства
  • Була одна «квітка на полонині» – це Іван Малкович. І хотілося до тієї квітки якось підсаджувати власний сад. І маючи цей справді гарний приклад справжнього українського інтуїта-бізнесмена Івана Малковича, двоє людей без жодного досвіду і копійки в кишені вирішили, що вони теж так можуть.
  • Це був сімейний бізнес. Видавнича справа не тільки в Україні, а й загалом в світі – це сімейний бізнес
  •  Насправді життя і та професія, яку ти несподівано вибрав, є хорошим вчителем.
  • Що більше тебе люблять, то більше тобі стає страшнувато. Бо має рости твоя відповідальність.
  • Головна ключова ідея полягає в тому, що я беру метафору горизонту. Ця метафора горизонту у кожному бізнесі, а зокрема у видавничому, може ставати інструментом, з яким ти працюєш щодня. Що дерзновенніша ідея, то далі ви закидаєте лінію горизонту. А це межа між видимим і невидимим.
  • Ми поки не піднімемося досить серйозно нагору і не побачимо цей власне горизонт, не зрозуміємо цю територію, яка має бути в зоні нашої видимості, для того, щоб ми розуміли, з чим ми маємо справу, з чим нам доведеться кожного дня стикатися. Це умови гри на ринку. Знання про реальність. Знання про те, чим ти збираєшся займатися.
  • Видавець не може бути бігуном на короткі дистанції. Він має добре розрахувати своє дихання, бо йому дійсно треба пробігти далеко, щоб опинитися в ситуації, поки ти почнеш щось отримати.
  • Все має бути в балансі – реальні знання і авантюризм. Бо якщо ти чітко все прорахував, знаючи всі ризики, ти в цей бізнес не підеш.
  • Світ несправедливий, держава про мене не дбає, мені бракує фінансів, немає достатньо підтримки, я насправді нічого не зможу зробити – одне з головних обмежень у голові і думках – наші ілюзії».

Під час зустрічі Мар’яна Савка також розповіла про книжки, які в планах і які вже в друці, а це дитячі видання, мотиваційна література, переклади. Загалом з початку року «Видавництво Старого Лева» видало близько 60 назв книг, 30 з яких будуть представлені на цьогорічному «Книжковому Арсеналі» у Києві.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

06.07.2024 soroka
Громада Києва передала тисячу дронів бійцям 3 штурмової бригади, - Кличко
Мер Києва Віталій Кличко передав 3 окремій штурмовій бригаді 1000 дронів, в рамках допомоги ЗСУ.…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

MaPq8GwEnww.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.