У Тернополі знову піднімали болючі питання забруднення та сміття

Опубліковано в Новини 18.05.2017

Поділилися успіхами та проблемами у сфері екології.

Круглий стіл на таку важливу тему відбувся сьогодні у приміщенні Тернопільської обласної ради. Його організувала Всеукраїнська екологічна ліга. Вітаючи учасників круглого столу – науковців, екологів, представників державних природоохоронних установ та громадських організацій -  голова обласної ради Віктор Овчарук наголосив: «Тернопільська обласна рада відкрита до врахування громадської та наукової думки щодо вирішення екологічних питань. Одним із пріоритетних напрямків стратегічного розвитку області вважаємо  розв’язання екологічних проблем і підтримання стабільної ситуації щодо охорони навколишнього природного середовища та забезпечення раціонального використання, збереження й відтворення природних ресурсів».

Як зазначив Віктор Овчарук, депутатський корпус Тернопільської обласної ради одноголосно затвердив Програму охорони навколишнього природного середовища в Тернопільській області на 2014-2020 роки та інші цільові програмами, котрі передбачають заходи із реалізації основних завдань в галузі охорони довкілля та використання природних ресурсів.

Ця Програма була розроблена на підставі глибокого аналізу природоохоронної проблематики та напрямів вирішення екологічних питань, здійсненого на той час департаментом екології та природних ресурсів облдержадміністрації у співпраці з органами місцевого самоврядування, виконавчої влади, науковими закладами та громадськістю.

«Відтак, обласна рада першою в Україні розробила програмний документ регіонального масштабу, спрямований на виконання Угоди про Асоціацію між Україною та державами-членами Європейського Союзу в частині інтеграції екологічної політики, - додав очільник обласної ради. - Як показала практика, область має можливості планово та цілеспрямовано, реалізуючи Програму, вирішувати природоохоронні питання, залучаючи для цього кошти Державного фонду регіонального розвитку, місцевих бюджетів, зокрема обласного фонду охорони навколишнього природного середовища, приватні інвестиції та інші джерела. Наприклад, у минулому році загальний обсяг фінансових ресурсів, спрямованих на виконання природоохоронних заходів, склав понад                   30 млн. гривень».

Понад 80% з цих коштів було використано для реалізації заходів з реконструкції та будівництва каналізаційних очисних споруд, каналізаційних мереж та насосних станцій, а також на відновлення та підтримання сприятливого гідрологічного режиму водних об’єктів області.

Слід відмітити, що вперше за останнє десятиріччя, завдяки належному фінансуванню природоохоронних заходів, протягом 2015 та 2016 років вдалося реконструювати та збудувати в області 11 об’єктів водовідведення та очистки зворотних вод. Завдяки цьому покращиться екологічний стан річок області, що дуже важливо в період маловоддя. Зроблено вагомий внесок у справу розширення природно-заповідного фонду області, який на сьогодні містить у своєму складі 634 одиниці територій та об’єктів загальною площею 123,2 тисячі гектарів. Показник заповідності становить 8,89%.

«Водночас є і проблеми, - каже Віктор Овчарук. - Особливу стурбованість викликає стан поводження з твердими побутовими відходами, які формуються в населених пунктах області. Розуміємо, що ситуація в цій сфері не особливо відрізняється від інших регіонів України.  У зв’язку з тим, що для розвитку мережі сміттєпереробних підприємств у держави відсутні фінансові ресурси, основну увагу слід звернути на залучення приватних інвестицій, в тому числі зарубіжних. Сподіваюсь, що резолюція сьогоднішнього круглого столу буде містити звернення до керівництва держави щодо створення найсприятливішого інвестиційного клімату».

З метою актуалізації заходів комплексної екологічної програми                10 травня 2017 року обласна рада затвердила Зміни до Програми охорони навколишнього природного середовища на 2014-2020 роки. На цьому сесійному засіданні також було прийнято ще один документ екологічного спрямування – Програму розвитку лісового господарства Тернопільщини на 2017-2021 роки, основною метою якої є забезпечення раціонального використання, збереження та відтворення лісових ресурсів, а також збільшення лісистості області.

Слід принагідно зауважити, що для поліпшення стану водних ресурсів, їх використання і збереження На Тернопільщині реалізовується Програма розвитку водного господарства та водно-екологічного оздоровлення природного середовища Тернопільської області на період до 2021 року.

Завдяки поєднанню зусиль виконавчої гілки влади, органів місцевого самоврядування та громадськості є можливість навіть при недостатньому фінансуванні успішно реалізовувати Стратегію державної екологічної політики.

 

 Під час круглого столу розглядалися питання екологічної ситуації в області та перспективи її покращання, шляхи розв’язання екологічних проблем, використання та збереження водних ресурсів, проблеми малих річок, екологічної освіти населення тощо.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

05.07.2024 Катерина Шаблій
Переваги режиму турбоохолодження в кондиціонерах
Кондиціонери обладнані багатьма функціями для створення комфортного клімату в приміщенні. Однією з таких корисних опцій…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3796.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.