Борщ по-тернопільськи - найдешевший

Опубліковано в Новини 12.05.2017

Одна з найвідоміших українських страв - борщ, який готують в кожному домі, цього року подорожчав. Разом з тим, у Тернополі, порівняно з іншими обласними центрами, цей суп залишається найдешевшим.

- З початку року борщ подорожчав: з м’ясом – на 19,5% («плюс» 13,14 грн.), без м’яса (пісний) – на 39,6% («плюс» 6,14 гривні). Порівняно з березнем ц. р. у квітні,  борщ з м’ясом подорожчав на 9% («плюс» 6,67 грн.), пісний – на 31,9% («плюс» 5,23 гривні). Суттєве зростання вартості борщу обумовлене, насамперед, безпрецедентно стрімким, як для квітня місяця,  підвищенням цін на всі види вітчизняних овочів «борщового» набору та картоплю, - зазначають в Економічному дискусійному клубі, де й провели відповідне дослідження.

За даними Економічного дискусійного клубу впродовж місяця вартість капусти та моркви зросли майже в два з половиною рази. Ці "борщові" інгредієнти подорожчали на кожному кілограмі 5,58 грн. та 6,13 гривні відповідно. Цибуля "набрала" ще 2,81 гривні на кілограмі, буряки - 1,88 гривні, а картопля подорожчала на 1,42 гривні. Крім того, зросли й ціни на яловичину, яку дехто додає до борщу. Вона подорожчала на 2,5% або ж на 2,40 гривні на кілограмі.  

 

- У квітні найдешевший набір картоплі та овочів для приготування українського борщу можливо було придбати у Тернопільській області – за 11,37 гривні (на 3,53 грн. дорожче, ніж у березні ц. р.), найдорожчий − у Донецькій області – за 16,69 гривні (на 7,32 грн. дорожче порівняно з попереднім місяцем), - кажуть в Економічному дискусійному клубі.

Вартість пісного борщу у сусідніх до Тернопільської областях дещо більша. Так, борщ по-львівському цього місяця обійдеться у 12,98 гривень; борщ по-хмельницькому - у 12,18; борщ по-рівненському - у 13,56 гривні; борщ по-івано-франківському - у 14,73. На Західній Україні найдорожче борщ приготувати у Чернівцях, там його вартість сягає майже 16-ти гривень.

Фото: з відкритих джерел

Інфографіка: Економічний дискусійний клуб.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

30.09.2024 soroka
Відеозвіт з будівництва житлових комплексів від компанії «Креатор-Буд» за вересень 2024 рік
Креатор-Буд» 18 років на ринку будівництва України. Філії компанії працюють у Києві, Львові, Тернополі. Будівництво…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

5.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.