«Операція «Вісла» - це частина нашої історії, яку ми повинні берегти та пам’ятати», - голова Тернопільського «УКРОПУ»

Опубліковано в Новини 29.04.2017
70 років з початку проведення операції «Вісла», коли примусово депортували тисячі українських сімей з їхніх етнічних територій — Лемківщини, Надсяння, Підляшшя та Холмщина, вшанували у Тернополі біля пам’ятника жертвам депортації.

Активну участь у мітингу-реквіємі та панахиді взяв і голова Тернопільського осередку всеукраїнської партії «УКРОП» Андрій Цибульський.

- Особисто від себе кажу, що українці повинні пам’ятати про ті події та вшановувати їх, адже це – частина нашої історичної спадщини, яка дає можливість вкотре зрозуміти хто ми такі. Лемківщини, Надсяння, Підляшшя та Холмщина – це ті території, які були етнічними українськими землями. Я часто їжджу туди, у Польщу, відвідую пам’ятники українським січовим стрільцям, могилу автора українського гімну – Михайла Вербицького, який там похований. Це наша історія, ми як українці повинні показати свою силу та те, що ми бережемо і шануємо її, - розповідає Андрій Цибульський.

Постійно спілкується «укропівець» із однією із жертв операції «Вісла», тернополянкою Дарією Конет, яка також прийшла вшанувати 70-ту річницю від цих подій.

- Чому операція «Вісла» взагалі була організована, основна причина – нема українця – нема УПА. А ще тому, що українців треба було виселити вже не сюди, в Україну, а десь на колишні німецькі території. Я їздила, я все це бачила. Моя рідна бабця тоді лишилася, казала, що 50 родин будуть берегти майно, щоб ми мали куди вертатися. Люди їхали, думали, що все це тимчасово. А вийшло, що бабця померла на чужих землях, - розповідає Дарія Конет.

к розповів Андрій Цибульський, події пов’язані з операцією «Вісла» торкнулись і його родини, адже прадіда по батьковій лінії, Цибульського Івана, разом із сім’єю переселили на територію Бучацького району 15 червня 1946 року.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

06.07.2024 soroka
Громада Києва передала тисячу дронів бійцям 3 штурмової бригади, - Кличко
Мер Києва Віталій Кличко передав 3 окремій штурмовій бригаді 1000 дронів, в рамках допомоги ЗСУ.…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3818.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.