Аферист ошукав тернополянина на понад 460 000 гривень

Опубліковано в Новини 29.07.2024

Тернополянин сподівався отримати фінансову допомогу від благодійного фонду, а натомість втратив усі заощадження. Працівники поліції вкотре застерігають громадян: не переходьте за сумнівними посиланнями та у жодному разі не вводьте дані банківських карток. 

За словами 69-річного потерпілого, в одній із соціальних мереж побачив оголошення про надання виплат від благодійного фонду «Допомога UA». Аби її отримати необхідно було перейти на сайт та зазначити реквізити банківської картки, що чоловік і зробив. Опісля, з усіх рахунків невідомі зняли гроші, а це – понад 460 000 гривень. Насправді посилання шахраї надсилають фішингове і після того, як люди подають заявку, зловмисники викрадають заощадження. 

Слідчі Тернопільського районного управління поліції за фактом шахрайства відкрили кримінальне провадження відповідно до ч.4 ст. 190 Кримінального кодексу України. Тривають оперативно-розшукові заходи для розкриття злочину. 

Правоохоронці нагадують про основні правила безпеки, щоб уникнути шахрайської пастки:

• користуйтеся інформацією лише з офіційних джерел (перевіряйте правдивість меседжа на урядових вебсайтах, за номерами «гарячих ліній»);

• не переходьте за фіктивними посиланнями (якщо все ж таки потрібно перейти на ресурс організації, адресу якої ви отримали, то краще введіть у пошуковій системі назву необхідного сайту і лише тоді переходьте на вебсайт (посилання має бути без позначки «реклама»));

• не вводьте реквізити платіжних карток та облікові дані онлайн-банкінгу не незнайомих та підозрілих сайтах;

• нікому не повідомляйте PIN-код до картки, три цифри на звороті, одноразові паролі, що надходять в SMS-повідомленнях та сповіщеннях від банків та мобільних операторів.

Якщо ви постраждали від шахраїв, не зволікайте та телефонуйте на спецлінію «102». Для оперативного надання допомоги від працівників Департаменту кіберполіції Національної поліції України звертайтесь за номером 0 (800)50-51-70.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

Прокоментувати:

СОЦІУМ

27.09.2024 soroka
З Тернопільщини передали антидронові рушниці для бійців штурмової бригади
Антидронові рушниці допомагають нашим воїнам знешкоджувати ворожі дрони, перешкоджають окупантам виявляти позиції українських військових. Перший…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3777.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.