На Тернопільщині цвіте небезпечна рослина

Опубліковано в Новини 15.07.2024

На Тернопільщині розпочинається період цвітіння небезпечного бур’яну – Амброзії полинолистої (Ambrosia artemisiifolia L.) .

Про це повідомили у Природному заповіднику “Медобори”.

Карантинний бур’ян,  штучно занесений на територію України. Ця рослина наносить великої шкоди не лише сільському господарству, але й здоров'ю людини.  Заселяє сади, городи, узбіччя доріг, залізничні насипи, луки, пасовища, пустирі тощо, кажуть у заповіднику. Цвіте ця рослина у липні і саме квітковий пилок амброзії небезпечний для людини. Він спричинює гостру алергічну реакцію – "поліноз", який ще називають "сінна пропасниця", "пилкова алергія", "сінна астма" тощо. Типовими ознаками полінозу є алергічне запалення слизових оболонок очей та носа. Людина відчуває легкий свербіж у носі, що проявляється нападом чхання. Ці перші ознаки можуть викликати більш тяжкі симптоми (підвищення температури, риніт, кон’юктивіт, бронхіальну астму).

За зовнішнім виглядом рослина схожа на коноплі чи чорнобривці, а за розмірами і формою листків нагадує полин гіркий (звідки і назва "полинолиста"). Стебло і листя опушене. Висота стебла й розміри надземних органів сильно варіюють. При густому травостої, на сухих схилах і бідних ґрунтах рослини ледь досягають 10-15 см; на родючих ґрунтах, за достатнього зволоження і рідкого травостою, окремі рослини досягають 2-2,5 м висоти. Розмножується лише насінням, яке зберігає схожість у ґрунті до 40 років. Надмірно висушує і виснажує ґрунти, значно знижуючи їх урожайність. Крім того ця рослина виділяє у ґрунт специфічний набір речовин, який пригнічує ріст інших рослин. Амброзія здатна в польових умовах витісняти і пригнічувати аборигенні бур'яни та культурні рослини.

Розповсюджується амброзія разом з неочищеним насінням, шротом, розвозиться на нові місця транспортними засобами при перевезенні сільськогосподарської продукції. Боротьба з амброзією повинна бути спрямована на виснаження запасів її насіння у ґрунті і запобіганні повторного засмічення.

Найефективнішим способом боротьби з даним бур’яном є  зривання рослини з коренем.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

06.09.2024 soroka
«Це важливий крок у нарощенні наших сил оборони», – Микола Люшняк про створення Сил безпілотних систем ЗСУ
Днями народні депутати ухвалили законопроєкт 11507. Він передбачає включення до окремих родів сил ЗСУ нової…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

MaPq8GwEnww.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.