Укрпошта присвятила поштові марки красі Чорного моря, яке зараз потерпає від російського металобрухту

Опубліковано в Новини 21.06.2024

25 червня Укрпошта презентує поштовий випуск за програмою Європа 2024 - “Підводна  фауна і флора”, що складається з марок “Зеленушка-рулена Symphodus tinca” та “Кам’яний краб Eriphia verrucosa”.

Новий випуск Укрпошта присвятила багатому та різноманітному підводному світу Чорного моря, екологія якого нині страждає від металобрухту російського військового флоту. Випуск марок має на меті не лише вшанувати красу підводного світу України, але й привернути увагу європейської спільноти до екологічних проблем, з якими він зіштовхується, наголошують у пресслужбі установи.

Попри те, що офіційно поштовий випуск “Підводна  фауна та флора” буде введено  в обіг 25 червня, нова поштова марка України “Зеленушка-рулена Symphodus tinca” вже змагається за звання найкращої марки: щороку Європейська поштова та філателістична спільнота обирає найкращу поштову марку за програмою EUROPA. Цьогорічна тема конкурсу – “Підводна фауна та флора”. На конкурсній марці зображено яскраву зеленушку-рулену (Symphodus tinca) – морську рифову рибу, що мешкає на глибині від 1 до 50 м. Забарвлення риби залежить від середовища її існування. Біля берегів Криму зазвичай зустрічаються особини завдовжки не більше 10,5-14 см.

На другій марці “Кам’яний краб Eriphia verrucosa” зображений найбільший представник крабів у Чорному морі. Для життя краб обирає ділянки глибиною до 30 м, з кам’янистим ґрунтом. Цей вид занесений до Червоної книги України та охороняється у природних заповідниках “Мис Мартьян” та Карадазькому.

На ескізах до випуску “Підводна  фауна та флора” також зображена морська красуня – кінська актинія (група жалких тварин – кніда́рії, які належать до класу коралових поліпів).

Погашення марок спеціальним штемпелем “Перший день. Підводна фауна та флора. EUROPA” відбудеться 25 червня у м. Києві, 01001.

Марки “Зеленушка-рулена Symphodus tinca” та “Кам’яний краб Eriphia verrucosa” нестандартно представлено в одному марковому аркуші. Тираж кожної марки – 180 000 примірників. Загальна кількість марок в аркуші – 8, кількість кожної марки в аркуші – 4. Номінал кожної марки – А (відповідає тарифу на пересилання поштової картки масою до 20 г до іноземних держав, еквівалент - 1,00 долар США). Художниця випуску - Наталія Кохаль.

25 червня поштовий випуск «Підводна фауна та флора» можна буде придбати у відділеннях Укрпошти,  філателістичних крамницях, а також онлайн у Поштовому маркеті. Власники філабонементів посилання на оплату нового поштового випуску отримають впродовж дня 19 червня. Володарі абонементів “Ексклюзив” цього разу отримають право придбання лімітованої продукції - поштового блоку “Europa. Підводна фауна та флора”, представленого в буклеті, і конверту “Перший день” з блоком. Тираж блоку складає усього 5600 примірників.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

28.06.2024 soroka
Перший пішов: деталі обміну засудженого єпископа УПЦ (МП). Хто наступний?
В українському суспільстві активно обговорюють питання передачі Росії засудженого в Україні митрополита Тульчинського і Брацлавського…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3810.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.