В Україні фіксували лише двічі: на Тернопільщині виявили надзвичайно рідкісну орхідею (фотофакт)

Опубліковано в Новини 12.06.2024

У природному заповіднику “Медобори” науковцями під час натурних обстежень для створення в майбутньому об'єктів природно-заповідного фонду на одній із ділянок ввиявлено надзвичайно рідкісну орхідею комашник бджолоносний, офрис бджолоносна, офрис бджолоносний (Ophrys apifera Huds.). 

Про це повідомили у заповіднику.

Природоохоронний статус виду:  занесений до Червоної Книги України. Зникаючий. Занесений до Додатку II CITES. Дотепер орхідею в Україні фіксували лише по декілька особин у двох місцезнаходженнях - на південному берегу Криму (від Севастополя до Ялти). У 2010 р. одноразово  виявлено у Галицькому національному природному парку на заході України, – кажуть у заповіднику.

Комашник бджолоносний - багаторічна трав'яна рослина 20-45 см заввишки. Стебло з 4-7 сизувато-зеленими листками при основі та кількома листовими піхвами з невеликими листовими платівками у середній частині. Листки прикореневої розетки відмирають у середині травня. Суцвіття розгалужене, до 18 см завдовжки, з (2)3-8(10) квіток. Квітки великі (до 2,5 см у діаметрі), жовто-коричневі, нагадують бджолу, пелюстки зовнішнього кола рожеві, червоні, білі. Губа трилопатева, до 1,5 см завдовжки, оксамитова, з коричневим малюнком. Цвіте у квітні-червні. При відсутності комах-запилювачів або у несприятливих умовах звичне для рослин перехресне запилювання замінюється самозапиленням. Плодоносить у липні-серпні. Розмножується насінням.

Фото Галини Оліяр, Галини Баранчук

Прокоментувати:

СОЦІУМ

06.07.2024 soroka
Громада Києва передала тисячу дронів бійцям 3 штурмової бригади, - Кличко
Мер Києва Віталій Кличко передав 3 окремій штурмовій бригаді 1000 дронів, в рамках допомоги ЗСУ.…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3800.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.