Сезон активності кліщів: що треба знати і як себе вберегти

Опубліковано в Новини 28.03.2024

«Жертвами» кліщів можна стати не тільки після погулянки по лісу чи лісопарковій зоні, але й після відпочинку на дачі.

Активність кліщів починається у квітні і триватиме до червня, потім вони знову будуть активні у серпні–жовтні. Про те, як захиститися – розповіли у Тернопільському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Кліщ може переносити збудників як вірусних, так і бактеріальних захворювань, які потрапляють у наш організм під час присмоктування.

Підчепити кліща можна на будь-якому газоні й траві, найімовірніше в лісі, парку чи сквері. А тому вирушаючи на прогулянку варто подбати про захист.

Кліщ може триматися на тілі людини або тварини до 12 діб. На місці укусу з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, а сам кліщ збільшується в розмірах.

Що робити, якщо ви виявили на тілі кліща

  • Не тиснути;
  • Не виривати;
  • Не заливати олією або спиртом;
  • Звернутися у травмпункт, де вам допоможуть витягнути кліща і проконсультують щодо подальших дій;
  • Якщо поблизу немає лікаря, акуратно викрутити кліща обертальними рухами пінцетом або через марлю;
  • Продезінфікувати місце укусу;
  • Віднести кліща в лабораторію;
  • Здати кров на антитіла;
  • За потреби пройти імунотерапію.

Кліща видалили. Що потрібно робити далі.

Якщо у Вас є можливість - принесіть такого кліща на обстеження у ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» (вулиця Федьковича 13).

Також, варто проконсультуватись в інфекціоніста. Але якщо такої можливості немає, спостерігаємо за місцем укусу протягом трьох тижнів.

Не всі кліщі переносять збудників небезпечних захворювань, однак їхні укуси можуть загрожувати людині близько 150 недугами, найпоширеніші з яких кліщовий енцефаліт й бореліоз (хвороба Лайма).

Першим проявом хвороби Лайма є почервоніння на місці присмоктування кліща, головний біль, ломота у всьому тілі і млявість. Якщо не провести лікування на ранній стадії, хвороба може призвести до ураження різних органів: шкіри, суглобів, м’язів, нервової й серцево-судинної системи, і навіть до інвалідності.

Кліщовий вірусний енцефаліт починається з головного болю, гарячки, нудоти, блювоти, порушення сну. При цьому захворюванні переважно уражається центральна нервова система, що може призвести до інвалідності, а в окремих випадках — до летальних наслідків.

Заразитися можна не лише під час кровоссання кліща, але також якщо випадково його розчавити або розчесати місце укусу.

Протягом трьох тижнів після укусу кліща спостерігайте за своїм станом: щоденно вимірюйте температуру тіла, а в разі її підвищення чи почервоніння на шкірі, яке продовжує збільшуватися, — негайно зверніться до лікаря.

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3810.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.