Вихованець тернопільського футболу дебютував у Прем’єр-лізі

Опубліковано в Новини 15.03.2024

Вихованець тернопільського футболу, уродженець села Забойки Підгороднянської громади Тарас Галас, котрий 1 березня відсвяткував 20-річчя, дебютував в українській Прем’єр-лізі з футболу.

Захищаючи кольори полтавської "Ворскли", Тарас Галас 26 лютого 2024 року вперше з’явився на полі у матчі Прем’єр-ліги, у якому полтавчани грали проти луганської "Зорі" (вийшов на заміну на 84-й хвилині, замінивши Сергія М’якушка). А вчора, 9 березня, наш земляк знову взяв участь у матчі Прем’єр-ліги, цього разу з’явився на заміні в переможному поєдинку полтавчан (1:0) проти одеського "Чорноморця" (замінив Іллю Крупського).

Тарас Галас народився у селі Забойки, що в 12-ти кілометрах від Тернополя, у багатодітній родині. Любов до футболу йому прищепив дідусь Петро, котрий у свій час теж непогано грав копаний м’яч на районному рівні. Перші кроки у футболі робив у ДЮСШ Тернопільського району. В 12 років був заявлений за цю ДЮСШ в обласних футбольних змаганнях. Далі під керівництвом досвідченого тренера Петра Ярославовича Старовського удосконалював футбольну майстерність у тернопільській ДЮСШ, котра згодом була перейменована у Футбольну академію

Тарас був фанатично відданий улюбленій справі, були випадки, коли транспорту не було, щоби дістатися з села до обласного центру, що він на тренування ходив пішки. За тернопільську команду виступав чотири сезони у Дитячо-юнацькій футбольній лізі України, де провів 65 поєдинки (63 – в основному складі), у яких відзначився чотирма забитими м’ячами.

По завершенні виступів на юнацькому рівні 3 червня 2021 року Тарас був заявлений за першу свою дорослу команду ФК "Тернопіль-ТНПУ", яка виступала у вищій лізі чемпіонату Тернопільської області. У стартових трьох матчах за муніципалів Галас неодмінно відзначався забитим голом. Особливо ефектним було взяття воріт "Медоборів" (Зелене), коли Тарас не зближуючись з голкіпером суперника перекинув через нього м’яча, знаходячись метрів за 30-ть до воріт. Ще один м’яч Галас забив у повторному поєдинку 1/4 фіналу кубка області проти ФК "Нараїв". Загалом Тарас Галас за муніципалів провів всього шість матчі (4 – у чемпіонаті і 2 – у кубку), у яких відзначився одразу чотирма забитися м’ячами.

Ефектна гра молодого атакувального півзахисника (інколи його пробували на позиції нападника) не залишилася непоміченою футбольними спеціалістами і він був запрошений колишнім гравцем та тренером тернопільської "Ниви" Віталієм Шумським до команди "Мункач" з Мукачево (Закарпаття), яка влітку 2021 року дебютувала у другій лізі чемпіонату України. Загалом у літньо-осінній частині сезону-2021/22 за "Мункач" Галас провів 20 поєдинків у чемпіонаті і кубку України, в яких відзначився двома забитими м’ячами. Був одним з кращих у команді за коефіцієнтом корисної дії , до прикладу, за матч набігав до 16 км.

Далі розпочалася війна, офіційні футбольні змагання в Україні призупинили. Тарас Галас повернувся на рідну Тернопільщину, де взяв участь у одному з серії благодійних матчів збірної зірок тернопільського футболу (збиралися кошти на придбання військового екіпіруванням для футболістів Тернопільщини, які вже вступили до лав ЗСУ, або мали бути залучені до військових підрозділів найближчим часом). А також брав участь у кубку Підгороднянської громади за команду "Фаворит" рідних Забойків (фактично не було такого поєдинку, у якому Тарас не відзначався забитим м’ячем).

Влітку 2022 року Тарас Галас був на перегляді в тернопільській "Ниві" та ФК "Львів", та все ж підписав контракт з ФК "Ворскла" (Полтава). Виступав за команду Полтави (U-19) увесь сезон-2022/23 (26 матчів та три забитих м’ячі) та першу частину сезону-2023/24 (12 матчів), став капітаном цього колективу. Також брав участь у студентських змаганнях за команду Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка, де Тарас навчається.

Під час підготовки до другої частини сезону-2023/24 з основною командою полтавчан поїхав на навчально-тренувальний збір. І ось, перед самим 20-річчям, заслужив у тренерів головної команди "Ворскла" на дебют у Прем’єр-лізі.  

Вітаємо Тараса Галаса з дебютом у Прем’єр-лізі і бажаємо йому й надалі тішити своєю грою тернопільських та полтавських вболівальників.

Джерело: АФТ

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3796.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.