Які послуги служби зайнятості можна отримати жителям Тернопільщини онлайн?

Опубліковано в Новини 17.03.2024

Які послуги служби зайнятості можна отримати жителям Тернопільщини онлайн, у т.ч. роботодавцям?

- Українці та українки, у т.ч. й роботодавці, можуть скористатися комплексом послуг Державної служби зайнятості онлайн, витративши всього від 5 до 20 хвилин свого часу. Для вашої зручності зібрали їх усі разом в одну добірку: Отримання статусу безробітного (https://diia.gov.ua/services/otrimannya-statusu-bezrobitnogo ). Форма подання такої заяви може бути як стандартною, так і спрощеною. Стандартна підійде усім громадянам України, які мають скани базових документів (паспорт, ідентифікаційний код, документ про отриману освіту, трудову книжку, військовий квиток ) та електронний підпис. Спрощеною ж можуть скористатися ВПО і особи, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, або територіях, де ведуться/велися бойові дії та які не мають усіх необхідних документів для отримання статусу безробітного. Більш детальну інформацію про всі способи реєстрації можна дізнатися в окремому розділі (https://www.dcz.gov.ua/storinka/reyestraciya-bezrobitnyh) на нашому порталі;

- Знайти роботу можна на Єдиному порталі вакансій (https://jobportal.dcz.gov.ua/). Тут є також пропозиції для ВПО (з житлом), вакансії відновлення, вакансії Сил оборони;

Скасування статусу безробітного (https://diia.gov.ua/services/skasuvannya-statusu-bezrobitnogo ). Припинити реєстрацію можна також через персональний кабінет (https://www.dcz.gov.ua/cabinet ) на порталі Державної служби зайнятості або звернувшись особисто до центру зайнятості. Після подання заяви реєстрація в службі зайнятості припиняється;

Грант на власну справу (https://diia.gov.ua/services/grant-na-vlasnu-spravu ), який дає можливість отримати від 50 до 250 тис. грн на втілення своєї підприємницької мрії. Знайти більше інформації про послугу можна тут (https://www.dcz.gov.ua/storinka/mikrogrant-vlasna-sprava ); Грант для ветеранів та їх подружжя (https://diia.gov.ua/services/grant-dlya-veteraniv-ta-chleniv-yihnih-simej )- ця послуга передбачає надання грантів до 1 млн грн. Додаткова інформація та корисні посилання на партнерів програми ви можете знайти тут (https://www.dcz.gov.ua/storinka/granty-na-stvorennya-abo-rozvytok-vlasnogo-biznesu-uchasnykam-boyovyh-diy-osobam-z ).

Служба зайнятості також на постійній основі проводить безкоштовні консультації та вебінари, графік їх проведення, що оновлюється онлайн можна переглянути тут (https://docs.google.com/spreadsheets/d/1wiCOeznVNewzjmHDJ2Z7Mp5QKDF6eoV6jXFxWjKuNNw/edit#gid=0 ). За бажання громадяни можуть пройти навчання (https://www.dcz.gov.ua/storinka/navchannya-0 ) на платній основі у закладах освіти служби. Обрати заклад та подати онлайн-заяву на навчання можна тут (https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdFkSE5-iE2S0ri3nC44JGLqLsf5Wv9gaj_OAKR7MW4R0ijoA/viewform ).

Особи певних категорій можуть отримати ваучер на навчання (https://www.dcz.gov.ua/storinka/vauchery ). Це документ, що дає змогу безоплатно підвищити кваліфікацію або отримати нову професію за затвердженим Міністерством економіки України переліком зі 124 професій і спеціальностей (https://www.dcz.gov.ua/publikaciya/perelik-profesiy-specialnostey-dlya-navchannya-za-yakymy-mozhe-buty-vydanyy-vaucher ). Вартість ваучера не може перевищувати 10-кратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Заявку на отримання ваучера можна подати онлайн (https://voucher.dcz.gov.ua/ ). Опрацювання заявки становить до 3 робочих днів.

Учасники бойових дій та громадяни з інвалідністю внаслідок війни, мають змогу безкоштовно навчатися у закладах освіти системи служби зайнятості (https://www.dcz.gov.ua/storinka/mapa-cpto-dsz ) за 95 ліцензованими професіями та 400 освітніми програмами (https://www.dcz.gov.ua/storinka/navchannya-uchasnykiv-boyovyh-diy-ta-osib-z-invalidnistyu-vnaslidok-viyny ). Після закінчення навчання слухачі отримують офіційний документ, що засвідчує отримання нової кваліфікації. Подати заяву можна онлайн (https://edveteran.dcz.gov.ua/ ) і упродовж 5 робочих днів з дати звернення вона буде опрацьована.

ОНЛАЙН-ПОСЛУГИ Є І ДЛЯ РОБОТОДАВЦІВ: Компенсація за працевлаштування ВПО (https://diia.gov.ua/services/kompensaciya-za-pracevlashtuvannya-vpo ), яка діє на період воєнного стану.

Слід зазначити, що з 1 січня цього року зріс розмір компенсацій за програмою працевлаштування ВПО під час дії воєнного стану (https://www.dcz.gov.ua/storinka/kompensaciya-robotodavcyam-za-vpo ), зараз він становить 7 100 грн на місяць, а з квітня 2024 року компенсація становитиме 8 000 грн. на місяць. Збільшено і тривалість виплати такої допомоги – з двох до трьох місяців, а за працевлаштування ВПО з інвалідністю роботодавець отримуватиме компенсацію протягом півроку. Більше інформації про дану послугу (https://www.dcz.gov.ua/storinka/kompensaciya-robotodavcyam-za-vpo ) можна переглянути у відповідному розділі порталу служби;

Компенсація за облаштування робочого місця людини з інвалідністю (https://diia.gov.ua/services/kompensaciya-za-oblashtuvannya-robochogo-miscya-osobi-z-invalidnistyu ), максимальний розмір якої становить 106,5 тис. грн. Додаткову інформацію та відповіді на поширені питання щодо цієї послуги можна знайти тут (https://www.dcz.gov.ua/storinka/kompensaciya-za-oblashtuvannya-robochyh-misc-osib-z-invalidnistyu-0 ).

Для отримання додаткових послуг служби бажаючі (і шукачі роботи, і роботодавці) можуть створити персональний кабінет, який має розширені можливості, як для роботодавців, так і для безробітних та шукачів роботи. Інструкцію зі створення кабінету можна переглянути тут (https://www.dcz.gov.ua/storinka/reyestraciya-kabinetu ).

За детальнішою інформацією зверніться у місцевий підрозділ Тернопільського обласного центру зайнятості, в Telegram: @DCZ19_Ternopil (https://t.me/DCZ19_Ternopil) або за тел. «гарячої лінії» - (063) 5765756.

Скористайтесь послугами служби зайнятості! Втілюйте свої бажання у реальність і вони здійсняться швидше, ніж навіть могли подумати! Збережіть цю добірку корисних посилань у закладках!

Прокоментувати:

СОЦІУМ

28.04.2024 Катерина Шаблій
Які завдання може виконати бригада професійних вантажників?
Перевезення великогабаритних вантажів, хай то квартирний переїзд, транспортування промислового обладнання або доставка меблів - процес,…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3688.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.