У Тернополі презентували «Індекс демократичного розвитку областей України 2016»

Опубліковано в Новини 22.03.2017

20 березня, в Тернопільському прес-клубі відбулась прес-конференція на тему: «Індекс демократичного розвитку областей України – 2016. Презентація результатів по Тернопільській області».

 Нагадаємо, що дане дослідження відбулося у рамках проекту  «Сприяння реформам та розвиток підзвітності в регіонах України» , який реалізовується Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень (м. Чернігів) у партнерстві з тернопільською ГО «Дослідницький центр соціальних технологій» у складі Асоціації регіональних аналітичних центрів за підтримки Національного фонду демократії. 

Презентували результати дослідження члени ГО «Дослідницького центру соціальних технологій»: голова ГО – Ігор Гірчак та  консультант ГО – Сергій  Хлєбас.

Такий проект в Україні реалізується вперше. Дослідження ж індексу демократичного розвитку відбувалося протягом листопада 2016 року – січня 2017 року в 24 областях, серед яких і Тернопільщина.

-         За основу була взяти оригінальна методологія Міжнародного інституту демократії та сприяння виборам (International IDEA). Саме ж дослідження будувалося на двох паралельних напрямках: перший – дослідження з відкритих джерел, на основі твердих даних, на основі даних статистики і тих  даних, які є в мережі Інтернет; другий – опитування експертів з різних груп в Тернопільській області, - зазначив голова ГО Ігор Гірчак.

У групу експертів увійшло 22 чоловік серед них викладачі, громадські активісти і волонтери, журналісти, соціологи, політологи, державні службовці і посадові особи органів місцевого  самоврядування, політичні діячі, підприємці.

Дослідження областей включало широкий перелік чинників розвитку на регіональному рівні, які були згруповані у 10 блоків. За результатами дослідження у загальному рейтингу Тернопільська область займає друге місце.

ü У блоці «Стан реалізації захисту прав людини, зокрема стан правосуддя» Тернопільщина займає третє місце із показником 3,33, яке вона розділила із Рівненською областю.  За словами Ігоря Гірчака,  такий показник  обумовлений громадською активністю, відкритістю та доступністю посадових осіб для населення. Проте є фактор який перекриває ці позитивні зрушення – це корупція. У громадян є недовіра до органів правопорядку та зневіра побороти корупцію у судах.

ü Високий результат серед інших областей Тернопільщина отримала і у блоці «Соціально економічний стан», де опинилася на другому місці із показником  3,73.  Випередила її у показниках Чернігівська область. Проте, саме цей показник Індексу залишається одним із найвищих. Експерти вбачають у цьому декілька причин: Тернопільщина все ще є одним із лідерів у створенні територіальних громад (36), важливим джерелом цієї стабільності є зовнішня трудова міграція.

ü У блоці «Громадська активність і самоорганізація громадян»  Тернопільщина з показником 3,56 посіла друге місце розділивши його з Івано-Франківською областю. Такий високий результат Тернопільщина змогла показати унаслідок високого рівня громадської активності: волонтерство, зокрема потужна підтримка військових і добровольців; захист екології, прав людини. Проте, і у цій сфері експерти вбачають критичні аспекти: низький фаховий рівень багатьох громадських об’єднань, відсутність реакції органів влади на позитивні ініціативи та інше.

ü У блоці «Стан ЗМІ» Тернопільська область показала менші показники ніж у трьох попередніх блоках. У даному блоці вона отримала індекс 3,30 і посіла четверте місце розділивши його із Волинською, Закарпатською і Кіровоградською областями. У такому негативному стані ЗМІ Тернопільщини експерти вбачають недостатньо якісні матеріали, заангажованість журналістів та відсутність журналістської етики.

ü Проте у наступному блоці Тернопільщина отримала показник у 4,29, з таким результатом наша область змогла посісти перше місце у блоці «Міжетнічні та конфесійні відносини» разом із чотирма іншими областями (Дніпропетровська, Миколаївська, Сумська, Харківська). На даний момент це найвищий показник серед десяти блоків, зафіксований на Тернопільщині.

ü У блоці «Політична активність, партії, вибори» із індексом 3,36 Тернопільська область разом із Сумською отримала четверте місце.

ü Трохи більший індекс (3,56) Тернопільщина отримала у блоці «Децентралізація та діяльність органів місцевого самоврядування», де зайняла разом із Вінницькою областю перше місце. Як зазначили експерти, такий результат наша область змогла досягти за допомогою перших успіхів об’єднаних громад, які отримали високий рівень довіри громадян. Також і  органи місцевого самоврядування поступово стали більш відкритими і намагаються реагувати на громадські настрої.

ü Нижче оцінили експерти діяльність державних адміністрації у області. Тому у блоці «Діяльність державних адміністрацій» Тернопільщина з показником 3,33 зайняла третє місце разом із Рівненською, Франківською та Чернігівською областями.

ü Найгірший показник отримала Тернопільщина у блоці «Безпека. Органи правопорядку: поліція та прокуратура», де її показник дорівнює 2,62, що опустило Тернопільську область на восьме місце у рейтингу. Експерти у такому низькому індексі вбачають недостатній професіоналізм та корумпованість правоохоронних органів.

ü У останньому блоці «Корупція» Тернопільщина отримує перше місце у рейтингу із показником 3,15 і розділяє його із Донеччиною. Проте такий показник у нашій області є одним із низьких.

Як бачимо, на даний момент у Тернопільській області існує два найбільш проблемні блоки «Безпека» та «Корупція». Проте, у загальному рейтингу Тернопільщина посіла дуга місце і індекс 3,42 бали свідчить про те, що на даний момент наша область відповідає лише мінімальним стандартам виборної демократії. І нам є над чим працювати.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

30.09.2024 soroka
Відеозвіт з будівництва житлових комплексів від компанії «Креатор-Буд» за вересень 2024 рік
Креатор-Буд» 18 років на ринку будівництва України. Філії компанії працюють у Києві, Львові, Тернополі. Будівництво…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3775.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.