У тернопільському музеї з’явилася унікальна гільза з гравіюванням

Опубліковано в Новини 02.02.2024

Днями командир 44-ї окремої артилерійської бригади Роман Дудченко передав на постійне зберігання у фонди Тернопільського обласного краєзнавчого музею латунну гільзу з лазерним гравіюванням.

Ця річ була відпрацьована по рашиsтах на Запорізькому напрямку, а завдяки майстерній художній обробці отримала друге життя, зазначили у музеї.

– Дивлячись на дану gільзу, ми бачимо цікаву орнаментальну композицію, виконану невідомим різьбярем по металу. Внизу, на геральдичному щиті, зображені дві перехрещені гарmати – як символ арtилерії.

Під ними –  подвійний хрест, розщеплений знизу – основний елемент герба ДАНИЛА АПОСТОЛА, гетьмана Війська Запорозького, голови Гетьманщини на Лівобережній Україні у ХVIII ст., котрий багато уваги приділяв розвитку військa, а особливо арtилерії,  й ім’я якого носить дана бригада, – зазначила завідувачка сектора відділу стародавньої історії ТОКМ Оксана Зборівська.

На гільзі також є гравірування девізу артилеристів «ВОГОНЬ ЗАПЕКЛИХ НЕ ПЕЧЕ».

З іншої сторони гільзи розміщений геральдичний щит, на полі якого перехрещені шабля (символ військової перемоги) і булава (орган військового управління) – символ гетьманської влади.

Відображено і хрест з розширеними кінцями, який часто фігурує на козацьких прапорах. Орнамент у верхній частині гільзи нагадує українську вишивку. Експонат місцями має темний нагар від пострілу, нагадує, що війна триває в реальному часі.

Гільза вже є доступною для огляду в експозиційному залі новітньої історії у розділі російсько-української війни.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.09.2024 soroka
Бюджет-2025: кому пиріг, а кому дірка від бублика?
Друзі, сьогодні я хочу поговорити з вами про те, що хвилює кожного з нас -…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3815.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.