У природному парку на Тернопільщині зафіксували червонокнижні види рослин та тварин

Опубліковано в Новини 02.08.2023

Днями працівниками науково-дослідного відділу проведено обстеження пам’ятки природи місцевого значення «Мельнице-Подільська стінка» розташованої поблизу селища Мельниця-Подільська на стрімкому схилі Дністра. 

Там виявили рослини, занесені до Червоної книги України. Також зафіксували рідкісний вид метелика.

Про це повідомили на сторінці природного парку "Дністровський каньйон".

– На ділянці зростають корінні степові угруповання з участю рідкісних видів рослин: ковили найкрасивішої, ковили волосистої та зіноваті білої – видів внесених до Червоної книги України, – розповідають у природному парку. – З регіонально рідкісних видів зростають гадючник звичайний, тонконіг різнобарвний, кизильник чорноплідний та півники угорські. Ковили утворюють рідкісні угрупування з Зеленої книги України – угруповання формації ковили найкрасивішої (Stipeta pulcherrimae) та угруповання формації ковили волосистої (Stipeta capillatae).

Вапнякові та гіпсові скелі, що розташовані тут, улюблене місце поселення найбільшого представника совиних у фауні України – пугача.

– Під час обстеження схилу виявлено сліди його перебування: кістки різних гризунів та шкірки їжаків – улюбленої їжі цього хижака. На досліджуваній ділянці зафіксовано рідкісного денного метелика – перлюшка Люцина, єдиного представника тропічної родини у фауні України. Ці види внесені до Червоної книги України, – кажуть у природному парку. – Найбільшу загрозу збереженню пам’ятки природи становить природне заростання деревно-чагарниковою рослинністю, серед яких насамперед заростання сосною звичайною, яка активно поширюється з рівнинної частини схилу.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

30.09.2024 soroka
Відеозвіт з будівництва житлових комплексів від компанії «Креатор-Буд» за вересень 2024 рік
Креатор-Буд» 18 років на ринку будівництва України. Філії компанії працюють у Києві, Львові, Тернополі. Будівництво…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

5.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.