У заповіднику на Тернопільщині квітнуть рідкісні лісові лілії (фотофакт)

Опубліковано в Новини 27.06.2023

У природному заповіднику “Медобори” квітне лісова лілія.

Лілія лісова (Lilium martagon) – багаторічна трав’яна рослина 50 – 150 см заввишки.

Про це повідомляють на сторінці заповідника.

– Цибулина яйцеподібної форми, черепитчаста, жовта. Квітки повислі, на довгих квітконіжках, світлопурпурові з темно-фіолетовими плямочками, зібрані у негусту китицю. При розквітанні пелюстки закручуються вгору, а між ними звисають довгий зігнутий стовпчик та шість довгих тичинок. Цвіте в червні–липні. Плодоносить у серпні. Під час плодоношення стебло лілії стає схожим на старовинний канделябр, бо плоди коробочки піднімаються вгору. Розмножується насінням та цибулинками. Якщо лілія розвивається з насінини, то росте надзвичайно повільно, – розповідають у заповіднику.

Лілія лісова охороняється Законом.

– У лісах заповідника можна зустріти цей цінний для науки вид, єдиного представника із роду лілій, що зростають у нас в дикому стані. Зникаюча рослина, яка має надзвичайно красиві квіти, занесена на сторінки Червоної книги України,– кажуть в заповіднику.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

18.05.2024 soroka
«УДАР Віталія Кличка» висловив солідарність з грузинським народом
Фракція партії «УДАР Віталія Кличка» висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

BRC6n2f9ZaU.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.