Тернополяни долучилися до міжнародної акції з охорони птахів

Опубліковано в Новини 30.01.2017

Традиція, в якій участь взяли мешканці краю, вже налічує більше сотні років.

Наукові працівники природного заповідника «Медобори» разом з учнями Гримайлівської ЗОШ І-ІІІ ст. ім. І.Пулюя, Гримайлівської санаторної школи-інтернату І-ІІІ ст., Вікнянської ЗОШ І-ІІ ст. і Малобірківської ЗОШ І-ІІ ст. взяли участь у проведенні « Великого зимового обліку птахів – 2017 » за програмою Українського товариства охорони птахів (УТОП).

Під час обліків відмічено 12 видів птахів серед яких: снігурі, костогризи, вівсянки, дятли, синиці, сойки, яструб великий та зимняк.

Матеріали обліків опрацьовано й відправлено в УТОП. Зібрані дані сприяють методичному дослідженню сезонних міграцій птахів. Учні не лише навчилися здійснювати спостереження за птахами, а й отримали безліч позитивних емоцій від спілкування з природою.

Довідка

Зимовий облік птахів ( Christmas Bird Count ) щорічно проводять у другій половині та наприкінці січня. Традицію обліку птахів започаткував редактор орнітологічного журналу Bird-Lore Френк Чепмен 1900 року в США, запропонуваши новий спосіб відпочинку.

У кінці XIX століття популярною розвагою американців на різдвяних канікулах було полювання на птахів. При цьому вони змагалися один із одним в кількості убитих птахів. Він запропонував американцям не вбивати птахів, а рахувати їх. У першому переписі взяли участі 27 спостерігачів із 25 міст США і Канади. Їм вдалося побачити птахів 90 різних видів.

В останні роки в переписі птахів бере участь від 50 до 70 тисяч любителів, а число місць спостереження перевищує дві тисячі точок в Північній і Південній Америці. У 2014 році спостерігачі зафіксували 2403 видів птахів.

У Різдвяного перепису є й свої рекорди. Так, найбільшу кількість видів птахів в одному районі – 250 – нарахували 19 грудня 2005 року спостерігачі з округу Матагорда в штаті Техас.

В Україні Зимовий облік птахів проводять з 1996 року. Завдяки простоті проведення та незначним витратам часу, Великий зимовий облік знайшов широку підтримку не лише серед дорослих, а й дітей, забезпечуючи вчених щорічно необхідними даними про зимуючі види птахів в Україні.

Із року в рік кількість учасників Великого зимового обліку птахів в Україні зростає, що допомагає УТОПу одержати важливі дані про стан популяцій загальнопоширених видів птахів Європи. Дані перепису дозволяють виявити зниження чисельності й попередити небезпечну для виду ситуацію.

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

18.05.2024 soroka
«УДАР Віталія Кличка» висловив солідарність з грузинським народом
Фракція партії «УДАР Віталія Кличка» висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3800.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.