Свято Стрітення Господнього: історія та традиції

Опубліковано в Новини 15.02.2023

Стрітення Господнє за юліанським календарем відзначаємо 15 лютого. Це завершальне свято різдвяного циклу.

Свято Стрітення встановлене на згадку про жертвування Марією та Йосипом їх первородного сина, Ісуса, в єрусалимському храмі. На 40-й день після народження Ісуса Христа Марія та Йосиф виконали закон, про який йдеться у Старому Завіті

У Євангеліє від Луки 2, 22-36  розповідається:

В той час принесли батьки дитя Ісуса в Єрусалим поставити перед Господом, як написано в Господньому Законі: Кожний хлопець первородний, буде посвячений Господеві. І принесли жертву, як написано в Господньому законі: пару горлиць або двоє голубенят. А був у Єрусалимі чоловік на ім’я Симеон; чоловік той, праведний та побожний, очікував утіхи Ізраїля, і Дух Святий був на ньому. Йому було відкрито Святим Духом, що не бачитиме смерти, перш ніж побачить Христа Господа. Він прийшов Духом у храм, і як батьки вносили дитя Ісуса, щоб над ним учинити за законним звичаєм, він узяв його на руки, благословив Бога й мовив: Нині можеш відпустити раба твого, Владико, за твоїм словом у мирі, бо бачили очі мої спасіння твоє, що ти приготував перед усіма народами; світло на просвіту поганам, і славу людей твоїх – Ізраїля.

На Стрітення є традиція святити у церкві свічки, які люди несуть до своїх домів як символ світла та очищення. Свято Стрітення Господнього входить до дванадцятьох найбільших церковних свят. Його почали відзначати з кінця V ст., хоча згадки про його святкування у Єрусалимі датовані уже другою половиною IV ст. Також обряд благословення свічок безпосередньо пов’язаний з великоднім пасхалом, який виражає перемогу над смертю, гріхом та сатаною.

Отже, згідно з Євангелієм, Марія та Йосип, за законом Мойсея, жертвують свого первородного сина – Ісуса, Богу в храмі. Тоді також Симеон виголосив пророцтво, називаючи Ісуса „Світлом для об’явлення язичникам і славою (…) Ізраїля”. Тому це свято багате на символіку світла. Саме через зустріч Божої Дитини з праведним Симеоном і сам празник називається Стрітення.

ОЛЕСЯ БІДНЮК, студентка 3-го курсу ТНПУ

Прокоментувати:

СОЦІУМ

04.05.2024 soroka
Кличко візьме участь у Саміті мерів європейських міст - говоритиме про підтримку європейських прагнень України
Мер Києва Віталій Кличко на запрошення мера Парижа Анн Ідальго візьме участь у Саміті мерів…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

5.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.