Села на Тернопільщині ламають стереотип про «вимирання», натомість потребують більших шкіл

Опубліковано в Новини 13.01.2017

Прикладом такої ситуації стали два села – Стінка та Космирин.

Позитивний демографічний ріст населення в селах Стінка та Космирин Бучацького району зумовив необхідність спорудження в цих населених пунктах нових освітянських приміщень, повідомляє прес-служба управління освіти і науки ТОДА.

Неодноразово ці питання порушувалися батьками, громадськістю сіл, вчительськими колективами, органами управління освітою перед структурами влади усіх рівнів. Вимоги ці об’єктивно справедливі. Адже, в Стінківській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів при потужності приміщення для 450 учнів навчаються 568 школярів, а також в трьох класних кімнатах ще й розміщений дитячий садок на 70 вихованців. Сьогодні в селі Стінка зводиться нове приміщення дошкільного навчального закладу для 80 вихованців.

Не менш тривожною нині та на найближчу перспективу є ситуація в Космиринській ЗОШ І-ІІ ступенів. У пристосованих приміщеннях закладу освіти на 120 місць фактично навчаються 300 учнів. Зберігається тенденція до зростання кількості школярів за рахунок багатодітних сімей, які проживають на території Космиринської сільської ради. ТОВ «Промбудпроект» вже виготовлено проектну документацію для реконструкції в селі Космирин школи із збільшенням її вмістимості до 350 учнів.

Для обстеження на місцях освітянських об’єктів, поданих на конкурсний відбір у рамках інвестиційних програм і проектів, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку в 2017 році, в Бучацькому районі побували в.о. начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Ганна Зварич, директор комунальної установи Тернопільської обласної ради «Відділ соціального розвитку при управлінні освіти і науки Тернопільської обласної державної адміністрації» Ярослав Юрків, головний спеціаліст установи Марія Мельник, де разом з керівником галузі освіти району Михайлом Гавловським мали зустріч з головою райдержадміністрації Віталієм Бебихом, а в селах Стінка і Космирин – із Стінківським сільським головою Володимиром Дармограєм, педагогічними колективами шкіл, батьками та громадськістю.

 

Мова йшла про розвиток освіти району, її досягнення, проблеми та невідкладні завдання для вирішення, про труднощі з організацією навчально-виховного процесу в згаданих вище навчальних закладах та шляхи їх негайного розв’язання. Завершенням зустрічі стала одностайна думка – дітям зі Стінки й Космирина мають забезпечуватися рівні з їх однолітками району й області права на якісну та результативну освіту.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

27.09.2024 soroka
З Тернопільщини передали антидронові рушниці для бійців штурмової бригади
Антидронові рушниці допомагають нашим воїнам знешкоджувати ворожі дрони, перешкоджають окупантам виявляти позиції українських військових. Перший…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3815.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.